Den europeiska försvarsgruppen försvarsförebyggande små och medelstora företag, en bra idé?

Medan de stora nationella försvarsgrupperna för många är engagerade i konsolideringsprocesser i europeisk skala, fruktar ett stort antal små och medelstora företag inom sektorn, som säkerställer en mycket betydande andel av BITD: s tekniska och ekonomiska produktion, för deras framtid. kom upp. Det är i detta sammanhang som ställföreträdande Didier Baichère, medordförande för studiegruppen för nationalförsamlingens försvarsindustri, föreslog inrättandet av en ”europeisk arbetsgrupp” avsedd att stödja franska små och medelstora företag i Bryssel under europeiska anbudsinfordringar. .

Till skillnad från andra länder förlitar sig den franska BITD fortfarande starkt på en galax av små och medelstora företag och medelstora företag som fungerar som underleverantörer till stora industrikoncerner, men oberoende av samma grupper. Faktum är att dessa små och medelstora företag inte har de reläer som de tyska underleverantörerna i Rheinmetall kan skryta med, eller italienarna från Leonardo, ofta införlivade i dessa stora grupper, eller som delar direkta eller indirekta kapitallänkar. Att skapa en statlig ekonomisk och kommersiell enhet vars funktion skulle vara att stödja dessa små och medelstora företag på plats är utan tvekan meningsfullt.

Men denna åtgärd skulle missa de verkliga svagheterna hos denna franska underleverantörsstruktur, nämligen dess kapitalsvaghet, å ena sidan, och den mycket naturliga frestelsen hos stora entreprenörer att gynna sin interna industriella kapacitet.

Fallet med sammanslagningen av Rheinmetall och KMW till KNDS-gruppen är ett mycket tydligt exempel. Rheinmetall kontrollerar faktiskt ett betydande antal små och medelstora företag och medelstora företag som agerar som underleverantörer till koncernen, särskilt under försvarskontrakt. När den har tagit kontroll över KMW, vilket nu är oundvikligt, och därför kommer att vara jämställd med Nexter i KNDS, kommer den tyska koncernen att kunna prioritera sina dotterbolag vid tilldelningen av underleverantörskontrakt, med argumentet att det är större ekonomiskt soliditet, såväl som avtalsmässiga arrangemang mellan spelarna, vilket naturligtvis gynnar de två gruppernas interna kunnande. Faktum är att de franska underleverantörerna, som idag levererar till Nexter i konstruktionen av VBMR och EBRC, kommer sannolikt att ignoreras till förmån för sina tyska motsvarigheter, allt i strikt respekt för industridelningsavtal mellan länder.

Observationen är densamma när det gäller flygprogram som FCAS, Airbus DS som kan lita på omfattningen av Airbus-gruppens interna underleverantörer, mycket större än Dassault Aviation, Thalès och Safran.

Denna punkt är desto mer kritisk eftersom underleverantörsstrukturen till stor del villkorar den budgetmässiga effektiviteten av försvarsinvesteringar i landet. Faktum är att av de 27 jobb som genereras[efn—note] Se Defense with Positive Valorization[/efn_note] per miljon euro som investeras årligen i försvarsindustrin av staten, är 10 direkta jobb inom stora industriella aktörer, 9 beror på underleverantörer, och 8 är konsumentjobb som härrör från de 19 jobb som tidigare skapats. Faktum är att enbart underleverantörer ger 13 jobb av de 27 skapade, och därför genererar 45 % av skatte- och budgetavkastningen. Om idag 1 miljon € genererar 1,4 miljoner € i inkomster och budgetbesparingar för staten, kommer samma miljon endast att generera 800.000 100.000 € om det nationella underleverantörsnätverket sönderfaller, för att inte tala om förstörelsen av fler XNUMX XNUMX jobb i hela landet.

Det skulle därför vara relevant, till och med fördelaktigt, att dra nytta av den dynamik som skapats av Baichère, för att göra en global reflektion över konsolideringen av BITD:s underleverantörsnätverk, för att ge dessa små och medelstora företag/ETI de nödvändiga vapen att påtvinga sig i den djupa delen av konsolidering och europeiska kontrakt. Och varför inte, överväga en global nationell konsolidering, för att skapa en världsledande inom försvarsindustrin, som en BAe i Storbritannien, en Leonardo i Italien och "en Rheinmetall i vardande i Tyskland.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna