Kina drar gränser som inte får passeras vid Shangri-la möten

Genom sin försvarsminister Wei Fenghes röst har de kinesiska myndigheterna dragit de gränser som inte får överskridas eftersom de kan leda till ett militärt svar synonymt med krig. En brytning i tonen med kinesisk diplomatisk tradition, van vid att hantera oklarheter för att inte finna sig i logiken i ett mekaniskt engagemang.

Den kinesiske försvarsministern utnyttjade Shangri-La-mötena, tillägnade försvaret i Indo-Stillahavsområdet, för att informera sina motsvarigheter, och särskilt i USA, vad Pekings policy hädanefter skulle vara beträffande två nyckelområden, nämligen Kinas hav och ön Taiwan.

I nästan 30 år har Folkrepubliken Kina gjort anspråk på besittning av Kinasjön, på historiska grunder, anspråk som representeras av "9-linjers regeln". För Peking, utöver det ekonomiska intresset som representeras av detta område, där fyndigheter av råvaror har lokaliserats, representerar dess fulla kontroll en strategisk tillgång för utplaceringen av dess strategiska kärnubåtar, som skulle kunna utvecklas under skydd av flottan och ytan och marinflyg av PLA. Dessutom gör detta att landet kan ha ett starkt inflytande på internationell handel, med mer än 10.000 XNUMX kommersiella fartyg som passerar genom det varje år. För att stärka denna kontroll har PLA utplacerat konstgjorda militärbaser på flera atoller i detta område, ibland mycket väl försvarade av batterier av anti-skepps- och mark-till-luft-missiler, och landningsbanor för att hysa flygplan och helikoptrar.

Denna utplacering skedde å andra sidan trots internationell rätt och till nackdel för andra kustländer som själva har historiska och ekonomiska kopplingar till detta område. Västländer, bakom den amerikanska flottan, har gjort det för vana att placera ut stridsfartyg i zonen, för att visa Peking att dessa zoner ur en internationell synvinkel inte står under kinesisk övervakning. Som sådan avser den franska och europeiska Naval Air Group organiserad kring PAN Charles de Gaulle, för närvarande i Stilla havet, att inte följa kinesiska krav på förhandsbegäran om att få komma in i området, eftersom underströk försvarsministern Florence Parly under hans senaste utfrågning av nationalförsamlingens försvarskommitté.

Det är just dessa intrång, betraktade som provokationer av Peking, som nu kommer att ge upphov till allt hårdare svar från kinesiska sjö- och flygvapen. Och Wei Fenghe klargjorde att risken, under sådana möten, skulle vara att skapa militära incidenter som kan utvecklas till en casus belli, vilket de kinesiska myndigheterna enligt honom är redo för.

En av de kinesiska konstgjorda baserna på Paracelöarna i Kinas sjöförsvarsanalys | Genomfört faktum | Försvarspolitik
En av de konstgjorda kinesiska baserna som byggdes i Paracels skärgård i Kinasjön

Om den kinesiske ministern antydde en viss progressivitet i svaren på västerländska intrång i Kinasjön, så är detsamma inte sant för Taiwan, vars ämne dPekings kurs blir mer radikal mer och mer bestämt. Enligt Wei Fenghe kommer varje form av militärt bistånd till den självständiga ön hädanefter att betraktas som ett stöd för uppvigling, och kommer att resultera i ett extremt bestämt svar, och tillade vid flera tillfällen att Kina var redo för krig för att försvara vad de anser vara sitt territoriell integritet. Peking är dock inte omedveten om att Washington har genomfört moderniseringen av den taiwanesiska F16-flottan och lovat hjälp för att bygga nya attackubåtar, samt försäljning av nya stridsflygplan.

Oavsett vilket är det anmärkningsvärt att notera hur många gånger hypotesen om ett krig framfördes i den kinesiske ministerns tal, ett ämne som synbart blir mer och mer konkret för landets myndigheter. Kina tycks ha gått längre än sin diplomatiskt-kommersiella strategi som man använt i nästan 30 år, för att förlita sig på en position av militär fasthet, vilket avslöjar ett växande och nu tillräckligt förtroende för sina väpnade styrkor för att neutralisera och eventuellt besegra en motståndare, även om han var amerikansk.

ssk typ 039 Kina Försvarsanalys | Genomfört faktum | Försvarspolitik
Den kinesiska marinen har ett hundratal undervattensbåtar inklusive ett tjugotal AIP Type 039-ubåtar.

Men PLA är idag inte kapabel att besegra amerikanska styrkor i en global konflikt, eftersom de är överväldigade på nästan alla områden. Men de kinesiska myndigheterna verkar bara överväga, åtminstone idag, en form av begränsad konflikt, nära dess kuster. Och på detta område har den faktiskt mycket betydelsefulla argument att lägga fram för att neutralisera USA:s och dess allierades sjö- och luftmakt i Stilla havet, såsom ett betydande antal ubåtar, nästan ett hundratal moderna korvetter och fregatter med avancerad anti-ubåts- och anti-fartygskapacitet, en imponerande maritim patrullflotta, såväl som ett stort antal bombplan och anti-fartyg ballistiska missiler, för att inte tala om en försvarsorganisation som ägnar sig åt effektiv tillträdesförnekelse.

Med andra ord, under dessa förhållanden skulle PLA kunna mobilisera alla sina styrkor, medan USA och dess allierade bara kunde sätta in en del av sina medel och skapa en maktbalans som Peking ansåg vara gynnsam för sina styrkor. Vi får inte heller glömma att under de kommande 5 åren kommer de kinesiska väpnade styrkorna att fortsätta att moderniseras i snabb takt. Marinen bör senast 2025 ta emot minst 2 nya hangarfartyg utrustade med katapulter och typ 003 arresteringslinjer, 3 typ 075 attackhelikopterbärare, mer än 25 jagare, varav minst hälften är tunga typ 055. , lika många typ 054B fregatter, och ett femtontal ubåtar av olika slag, samt ett mycket stort antal plan och helikoptrar. Flygvapnet lämnas inte utanför och tar emot mer än 70 nya stridsflygplan varje år. Sammanfattningsvis kommer maktbalansen till förmån för kinesiska styrkor, inom en radie av 2000 km runt dess kuster, inte att minska under de kommande åren, tvärtom.

Corvette typ 056 Försvarsanalys | Genomfört faktum | Försvarspolitik
Den kinesiska marinen har tagit emot sextio typ 2012-korvetter sedan 056, inklusive mer än 45 med avancerade ASW-funktioner.

Även om ämnet bara togs upp snabbt av den kinesiska försvarsministern, återspeglar denna konfliktretorik de växande ekonomiska spänningarna mellan Washington och Peking, och ämnet behandlas å andra sidan ofta av kinesiska medier, och i synnerhet statliga medier, med, återigen, användningen av vapen som presenteras som en möjlighet inför "amerikansk oförsonlighet".

Det verkar mer uppenbart att de kommande decennierna kommer att bli skådeplatsen för en konfrontation mellan USA och Kina för att etablera deras respektive suveräniteter, utan att det nödvändigtvis leder till en direkt konflikt mellan stormakterna. För oss européer skulle en sådan avdrift utsätta kontinenten för flera risker, med å ena sidan den mycket betydande exponeringen av våra ekonomier för internationell handel och ett massivt beroende av kinesiska konsumtionsvaror och investeringar, men också genom att fokusera USA:s resurser Försvar i Stilla havet, till en överexponering av Europeiska unionen mot Ryssland, men också mot andra framväxande aktörer, som Turkiet eller Sunni Alliansen. Hur som helst är det mer än dags för europeiska länder att gå med på att se klart på denna troliga framtid och att anpassa interna, ekonomiska och externa politik, såväl som försvarsinvesteringar, till denna risk.

Med Europa som fortfarande representerar 50 % av Rysslands handel, jämfört med mindre än 20 % med Kina, kanske det fortfarande finns tid att försöka föra Moskva tillbaka mot en europeisk allians, snarare än att trösta Kreml i dess förändring.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna