Frankrike exporterade försvarsutrustning för 9,2 miljarder euro 2018

- Annons -

Efter "Le Drian"-åren, efter att ha sett fransk export gå från 4 miljarder euro 2012 till 17 miljarder euro 2015 och 15 miljarder euro 2016, noterade år 2018 en mycket betydande minskning av exportvolymer, begränsad till 7 miljarder euro. Återhämtningen som noterades 2018, med 9,1 miljarder euro i beställningar, motsvarar därför mer en återgång till medelvärdet än en progression. Av en affärsvolym på 20 miljarder euro per år exporterar den franska BITD i genomsnitt hälften under de senaste 10 åren, vilket gör att försvarsindustrin kan generera 13 % av de industriella volymerna som produceras varje år och hantera ett ekosystem av 200.000 500.000 anställda, plus underleverantörer och resulterande jobb. Totalt finns det mer än XNUMX XNUMX personer vars anställning är kopplad till Försvarsindustrin.

2018 var dock anmärkningsvärt, med tillkännagivandet av kontraktet "CaMo"[efn_note]Motorized Capacities[/efn_note] med Belgien, vilket representerar en förväntad återkomst för europeiska länder bland Frankrikes viktigaste partner inom försvarsindustrin. Utöver 417 VBMR Griffon och 60 EBRC Jaguar som beställts av Bryssel, representerar detta kontrakt också ett första steg i integrationen av de franska och belgiska arméerna i en europeisk taktisk samarbetssfär. Frankrike hade inte registrerat en större order från ett europeiskt land sedan den 55 Mirage 2000 från Grekland. Utöver denna belgiska beställning finns även Spaniens beställning för 12 europeiska NH90-helikoptrar monterade i Frankrike.

Å andra sidan fortsätter Mellanöstern att representera nästan hälften av den franska orderingången, med mer än 4 miljarder euro för 2018. För många är dessa kontrakt kopplade till underhåll och modernisering av utrustning som redan används, men regionen fortsätter att vara lungan av BITD, med en order på 12 Rafale ytterligare av Qatar, och lätta patrullbåtar av den saudiska marinen. Även om moraliska överväganden fortsätter att komma in i den offentliga och politiska debatten, representerar detta beroende av export till omtvistade partner ett bevisat hot mot den franska försvarsindustrins hållbarhet.

- Annons -

Om vi ​​kan glädja oss, som ministern för de väpnade styrkorna Florence Parly gör, över den franska försvarsindustrins framgångar på den internationella scenen, kan vi faktiskt inte bortse från det beroende som skapas, gentemot kunder som är naturligt mångsidiga. Samtidigt som Frankrike ökar sina samarbetsprogram på europeisk nivå kan fransk export dessutom hotas av samma partners som, som vi kan se, har en annan agenda när det gäller export. Till dessa två risker kommer hotet från ankomsten av nya spelare, som Turkiet, Sydkorea och särskilt Kina, med aggressiva erbjudanden och enorma ambitioner.

Lösningen skulle inte komma från minskningen av exporten i värde, utan från den relativa andel som de representerar i BITD:s verksamhet, och följaktligen av ökningen av nationella order, som också är avgörande för att ge de franska väpnade styrkorna förmåga att försvara landet och dess intressen.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna