De japanska F35:orna kommer snart tillbaka i luften

- Annons -

Sedan försvinnandet av en F35A från de japanska självförsvarsstyrkorna den 9 april över Stilla havet, 85 miles från den japanska kusten, var hela flottan av Lightning II som visade den uppgående solen på grund. Enligt den publika kanalen NHK är denna begränsning på väg att hävas, utan att dock specificera ikraftträdandet av detta beslut.

Försvinnandet av flygplanet, och dess pilot, ledde till ett intensivt räddningsuppdrag, men hade också för avsikt att återställa så många delar av det försvunna planet som möjligt, i syfte att upptäcka orsakerna till olyckan, och framför allt förhindra kineser, Ryssar eller nordkoreaner från att lägga vantarna på teknologin som är inbäddad i Lockheeds juvel. Men bara ett fåtal delar av flygkroppen och F135-motorn upptäcktes, vilket gjorde det omöjligt att upptäcka orsakerna till denna olycka. Pilotens kropp har inte heller hittats.

Denna olycka hindrade dock inte Shinzo Abbés regering från att lägga en beställning på ytterligare 105 F35 från Lockheed, flygplan som också var helt byggda i USA, för att återbalansera exportbalansen med USA. med president Trumps starka förväntningar. Ordern består av 63 F35A som kommer att läggas till de 42 som redan beställdes 2011 för att ersätta de F4 Phantoms som blivit föråldrade, som kommer att ersätta en del av de 200 japanska F15J, och 42 F35B, den korta start- och landningsversionen, avsedd för gå ombord på de två Izumo-klassens helikopterbärande jagare som sätts in av den japanska flottan, och som kommer att modifieras för tillfället.

- Annons -

Totalt kommer de japanska flygvapnet att sätta in, år 2030, nästan 145 F35, 160 moderniserade F15J och 80 Mitsubishi F2, lokal version av F16, eller nästan 400 moderna flygplan. Landet är också engagerat i ett program som syftar till att designa en ny generation tunga stridsflygplan, som svar på USA:s vägran att leverera den F22 Raptor som Tokyo hoppats på. Men för tillfället har inget bestämt beslut om detta program, varav Mitsubishi X2-prototypen skulle vara demonstratorn, tillkännagivits, trots många förslag om hjälp från Lockheed, Boeing eller BAe.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna