Återgå till förmån för stridsflygplanens rusticitet

I artikeln " Schweiz: 10 kriterier för att utvärdera vilket som skulle vara det bästa stridsflygplanet", en av parametrarna som behölls för utvärderingen var "Rusticitet", nämligen ett aggregat av kapacitet som gör det möjligt för flygplanet att operera i försämrade situationer: användning av grundläggande start- och landningsbanor, minskat underhållsteam, motstånd hos flygplanet och motorn, förmåga att absorbera skada och försämring. Denna parameter kan tyckas överraskande idag, när flygvapnet under många år inte längre har använt grundläggande landningsbanor och logistikkedjan är kärnan i alla moderna styrkans insatser.

Det verkar faktiskt, genom flera nya exempel, som att denna uppfattning återigen börjar bli aktuell i vissa flygvapen, till den grad att det ibland avgör vilken typ av flygplan de vill skaffa. De taiwanesiska myndigheterna hade således uttryckligen begärt tillstånd attförvärva F35Bs med USA, för att kunna lämna dessa flygplan i ojämn terräng, och därmed kunna behålla lufttillgångar bortom den första kinesiska attacken på dess flygbaser. Israel hade också utvärderat detta alternativ, men föredrog att fokusera påförvärv av ytterligare F15, inte för att de är särskilt kapabla på en tuff bana, men mycket enklare och snabbare att underhålla än F35B. På den amerikanska sidan är det Nationalgardet som just har uppdaterat starter och landningar på en sammanfattningsbana med sin A10 Thunderbolt II, rustikt plan par excellence.

F35B från marinkåren i vertikal landning försvarsanalyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
F35B utför en vertikal landning

På detta område, liksom i andra, konfronterar två radikalt motsatta idéer om luftmakt och hur man använder den varandra. För de förstnämnda representerar flygvapnet huvudstyrkan för militära aktioner. Den kan därför inte förlora sin överlägsenhet i luften, och inte heller överväga att förlora sin infrastruktur på lång sikt, i den utsträckning som detta skulle innebära ett globalt militärt nederlag. Detta tillvägagångssätt är baserat på paradigmet om en kortsiktig, högintensiv konflikt under vilken flygvapnet skulle bära huvuddelen av eldkraften. Det är Natos strategiska bas idag.

Taiwanesiska Mirage 2000 motorvägsstart Försvarsanalyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Taiwanesiska Mirage 2000 lyfter från en del av motorvägen under en övning

Den andra föreställer sig en mycket längre konflikt, baserad på landstyrkornas motstånd, en konflikt som skulle ha sett flygvapnet och deras infrastruktur neutraliserats under de första timmarna av konflikten. Detta är den ryska strategin, som bygger på snabb eliminering av stödflygplan, som Awacs och tankfartyg, genom attacker i form av räder med mycket långdistansmissiler som t.ex. R37M, sedan neutraliseringen av flygvapnet med mark-luft-system och strids- och avlyssningsflygplan. Det är därför intressant att notera att av 1200 XNUMX stridsflygplan utrustade i de ryska flygvapnen är mer än hälften uteslutande ägnade åt luftöverlägsenhet eller avlyssning, medan mindre än en fjärdedel är för flyguppdrag, attack och stöd.

A10 på spår sammanfattning Försvarsanalyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
A10 Thunderbolt II landar på en skissartad bana

Enligt denna hypotes kommer endast flygplan som kan fungera under försämrade förhållanden, från basbaser, med reducerad underhållspersonal, att kunna fortsätta att ge täckning eller luftstöd till de inblandade land- och sjöstyrkorna. Vi kan faktiskt tro att flygbaser, som logistiknoder och kommunikationscentra, kommer att vara de första målen för de många Iskander kort- och medeldistans yt-till-yt-missiler, såväl som ryska Kinzhal-hypersoniska missiler.

Vi förstår därför varför kriteriet "rusticitet" för ett flygplan återigen kan representera en strategisk roll i konstruktionen av en defensiv militär strategi, som för Taiwan och som för Schweiz, i den utsträckning som inget av dessa länder kommer att överväga att genomföra de förebyggande attacker som är nödvändiga för att hoppas kunna använda sin fulla luftmakt till stöd för sin militära aktion.

Su34 lyfter från en del av motorvägsförsvarsanalyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Su34 lyfter från en del av motorvägen

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna