Förlusten av japanska F35 tillskrivna rumslig desorientering

De japanska myndigheterna verkar förorda tesen om rumslig desorientering angående orsakerna som ledde till kraschen av en F35A från de japanska självförsvarsstyrkorna den 9 april i år. Trots det lilla antalet insamlade element, cellen och motorn i flygplanet som låg på ett djup av mer än 1000 meter i Stilla havet, kunde de japanska utredarna spåra de sista ögonblicken av flygningen av Akinori Hosomi, som förlorade sin livet i olyckan.

Olyckan inträffade tydligen under en snabb nedstigning i en sväng, vilket förde planet från 31.000 15.000 till 15 XNUMX fot, före kontaktförlusten och kraschen XNUMX sekunder senare, utan att det fanns något varningsmeddelande, och inte heller försök att kasta ut piloten. Skymningsljuset och vädret vid tidpunkten för olyckan, såväl som tröttheten till följd av de två simulerade luft-luftingreppen som föregick olyckan, tenderar att antyda denna hypotes.

Faktum kvarstår att major Hosomi var en mycket erfaren pilot i åldern 41, med 3200 60 timmars flygtid på militärflygplan, inklusive 35 på F35, och att den nedåtgående kurvan inte är den position som mest sannolikt skapar en sensorisk illusion, ens trött. Vi kan därför undra hur en pilot av denna kaliber, och ett flygplan laddat med sensorer och system som F150, tillsammans kan tappa uppfattningen om sin rumsliga position medan de utvecklas i transonisk hastighet på nivå XNUMX...

Andra hypoteser, som hypoxi eller totalt elektriskt fel, verkar också möjliga, men utesluts av utredarna. Det är sant att de har den stora nackdelen att ifrågasätta flygplanet, och inte piloten, medan landet precis har formaliserat beställningen på ett hundratal ytterligare F35:or. Kom ihåg att F35 vid flera tillfällen har varit på grund i USA på grund av dålig syreproduktion för piloten, vilket lett till hypoxi under flygning. Under dessa förhållanden, och med tanke på det lilla antalet påtagliga element i utredarnas händer, kan slutsatserna verka förhastade, särskilt eftersom de uppfyller politiska mål.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna