F35A kommer att sjunka under 80 miljoner dollar för US Air Force

Pentagon har nått en överenskommelse med tillverkaren Lockheed-Martin om förvärv av lot 12 av F35A-flygplanet avsett för US Air Force, dvs 478 flygplan till ett enhetspris av $81,35 miljoner, en minskning med 8,8% jämfört med lot 11, vilket var 89 miljoner dollar. Dessutom har lot 13 och 14 noterats för att falla under $80 miljoner-basen, eller €72 miljoner. F35-produktionen kommer att nå 160 flygplan per år, varav hälften kommer att vara avsedda för det amerikanska flygvapnet.

Till detta pris överensstämmer F35A med "Fly Away condition"-priset för Rafale C, och kommer att vara mer än €15 miljoner billigare än en Eurofighter Typhoon. I Europa kommer bara Saabs Gripen att ha ett lägre anskaffningspris, ett starkt argument för Lockheeds kommunikation, framför allt gentemot europeiska länder och opinion.

Men gör inga misstag, F35A förblir en dyr enhet, och till och med mycket dyr. Dess mycket komplexa underhåll genererar mycket högre underhållskostnader än de europeiska motsvarigheterna. Där en Rafale Den kostar, enligt revisionsrätten, exklusive förvärv, mindre än 10.000 35 euro per flygtimme, F40.000A kostar enligt US Air Force mer än 30.000 27.500 dollar. Men trots betydande ansträngningar verkar denna kostnad inte minska, och det amerikanska flygvapnet kommunicerar nu ett kostnadsmål på 6000 35 USD, eller 250 XNUMX € per flygtimme, i vetskap om att det inte finns någon garanti för att en sådan nivå kommer att nås. Faktum är att under flygplanets livslängd, dvs. XNUMX flygtimmar, kommer en FXNUMXA att ha kostat mer än XNUMX miljoner euro, där en Rafale kommer bara att kosta 130 miljoner euro. Faktum är att i bästa fall kommer ägandet av F35A att kosta nästan dubbelt så mycket som en Rafale.

Det finns därför fortfarande argument att framföra från konsortiet Rafale att positionera sina flygplan under de kommande åren, särskilt eftersom F4-standarden kommer att minska det tekniska gapet mellan de två flygplanen (medan F35 kommer att förbli en motor, etc.). Men vi får inte underskatta den inverkan som inköpspriset för den amerikanska enheten representerar på den allmänna opinionen, ett tungt vägande argument som läggs till argumentet "5:e generationen", trots den artificiella karaktären hos denna klassificering.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna