Den första F125-fregatten går i tjänst i den tyska flottan

Baden-Württemberg-fregatten, den första enheten i F125-klassen byggd av TKMS, togs officiellt i tjänst i den tyska flottan, under en ceremoni den 17 juni 2019. Men är detta goda nyheter? De fyra fregaterna i F4-klassen är imponerande fartyg, 125 m långa och väger 150 7200 ton. De är avsedda att ersätta de 8 F122 Bremen-fregatter från 80-talet, samtidigt som de ger ett viktigt tekniskt uppsving för den tyska flottan, vilket gör det möjligt att minska besättningen från 200 man till 120 i den nya byggnaden, tack vare en hög grad av automatisering .

Men, utöver divisionen med 2 av antalet enheter, designade de tyska myndigheterna Baden-Württemberg för exklusiv användning i lågintensiva teatrar. Alltså bär fartygen bara, när det gäller luftvärnsförsvar, två mycket kort räckvidd RAM-system, vilket bara tillåter fartyget att skyddas om det är mål. De har dessutom ingen anti-ubåtskrigföring, även om detta var Bremens huvuduppdrag. Slutligen, med undantag för deras 127 mm kanon, har F125:orna ingen landslagsförmåga. I själva verket, med undantag för dess 8 Harpoon anti-skeppsmissiler, som snabbt måste ersättas av norska RBS15s, och dess stora hangar som tillåter den att rymma 2 medelstora NH90-helikoptrar, har dessa fartyg ingen kapacitet att eskortera större fartyg. Nato-fregatter, särskilt som kraften hos motorerna ombord begränsar fartygets hastighet. Å andra sidan finns det ingen brist på icke-dödliga vapen, som vattenkanoner...

En arkitektur som påminner om den hos LaFayette-klassen Light Furtive fregatter från den franska marinen, vars brist på beväpning upprepade gånger har fördömts, och som för närvarande moderniseras för att integrera ekolodsskrov, och därför har en minimikapacitet mot ubåtskrigföring.

Vi kan därför inte låta bli att lägga märke till den anakronism som styr utformningen av de nya tyska fregaterna, eftersom vi inte på något sätt har tagit hänsyn till utvecklingen av hot i Europa och i världen under de senaste 10 åren. Dessutom kommer bristen på ström ombord nödvändigtvis att hindra eventuell utveckling som syftar till att korrigera byggnadernas defekter. Oavsett om det är frivilligt eller slumpmässigt, är denna brist på urskillning från de tyska myndigheternas sida inte betryggande, eftersom landet använder skatter av övertygelse för att bli centralen för det europeiska försvaret, samtidigt som det uppenbarligen inte har en sammanhängande uppfattning om de risker och hot som nu riktar sig till. den gamla kontinenten.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna