Turkiska ambitioner avslöjade med TF-X-modellen

- Annons -

Det tillkännagavs att Turkish Aerospace Industries skulle avslöja en fullstorleksmodell av sitt 5:e generationens TF-X stridsflygprogram på Paris Air Show. Om detta inte avslöjar något som vi inte redan vet, ett plan nära F35 i form men med två motorer, tillåter de turkiska myndigheternas förklaringar vid detta tillfälle oss att bättre förstå landets ambitioner inom det militära luftfartsområdet för åren som kommer.

För tillfället är T-FX designad av turkiska designkontor, med betydande stöd från brittisk industri, BAe för flygplan och flygsystem, och Rolls-Royce för motorerna, såväl som franska, turkiska ingenjörer som använder Dassault Systèmes design och simuleringsprogram. Flygplanet var ursprungligen avsett att ersätta det turkiska flygvapnets 250 F16 från 2026, men detta schema och dessa mål riskerar att störas av den troliga uteslutningen av landet från F35-programmet, en konsekvens av den kommande leveransen av den första S400-batterier från Ryssland.

Därför har de turkiska myndigheterna idag en dubbel diskurs, med tanke på att, som en Schrödingers katt, samtidigt vara i och utanför västblocket, för att inte tala om Nato. I den nu osannolika händelsen att S400-krisen inte leder till en splittring med västländerna, och i synnerhet programmets europeiska partner, vill Ankara behålla sin nuvarande organisation, för att vara i en position under andra halvan av decenniet i framtiden , att erbjuda en effektiv och billig anordning till såväl Nato-länder som till landets övriga partners, på västerländsk teknologisk basis.

- Annons -

Annars tvekar landet inte längre att offentligt ta upp ett eventuellt närmande till Ryssland och Kina, för att genomföra sitt program. Således har alternativet för Izdellie 117-motorn, som kommer att utrusta Su57, redan diskuterats med de ryska myndigheterna, för att ersätta motorn som kommer från Rolls-Royce EJ200-motorn som utrustar Typhoon. Och om detta alternativ behölls, skulle det också tyckas vara konsekvent att Ankaras val att ersätta sin F4 Phantom-flotta, som skulle ersättas av F35A, skulle vara ryska Su57, för att svara på den operativa nödsituationen, samtidigt som banden med Moskva konsolideras.

Det återstår att se om den turkiska industrin, även med stöd av ryskt och kinesiskt kunnande, faktiskt skulle vara kapabelt att designa och sedan bygga ett 5:e generationens flygplan, i vetskap om att det hittills aldrig har designat kampflygplan. Svaret kommer med tiden...

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna