Lockheed-Martin gör motanfall för att försvara sin F35

- Annons -

Avslöjandena från sajten "Defense News" angående serien av misslyckanden i F35-programmet, var inte i smaken av tillverkaren Lockheed-Martin, som bestämde sig för att svara på anklagelserna med ett "sakligt" pressmeddelande.

Efter att ha förklarat att F35 var det mest ambitiösa programmet som någonsin genomförts, och att alla piloter som någonsin har rört flygplanet svär vid det, svarar den amerikanska tillverkaren på de olika punkter som tagits upp:

  • angående "konfidentiella" data som passerar genom ALIS-mjukvaran, rapporterar tillverkaren en uppdatering som tillåter stater att filtrera informationen som överförs för att utesluta känsliga data, och att detta problem inte äventyrar säkerheten för uppdragen, han kunde inte klassificeras som 1:a kategori
  • beträffande fel i hanteringen av reservdelslager, anger tillverkaren att den har arbetat aktivt med det i 2 år och att de korrigeringar som gjorts redan har gjort det möjligt att halvera rapporterna om problem av denna typ.
  • När det gäller snabba tryckförändringar i cockpit, säger Lockheed att inga sådana problem har rapporterats i enheterna, och inga operativa piloter har skadats
  • Nedbrytningen av antiradarbeläggningen vid överljudsflygning skulle ha åtgärdats sedan lot 8 och skulle endast ha inträffat under flygningar under mycket specifika förhållanden, som inte motsvarar den normala användningen av enheten.
  • F35:s instabilitetsproblem med hög attackvinkel har varit föremål för en programuppdatering för flygkontroll som kommer att implementeras under det tredje kvartalet i år och bör lösa problemet.
  • Det eventuella hydrauliska felet i händelse av ett däcksprängt har aldrig inträffat, eftersom systemen är redundanta. Men mindre korrigeringar har gjorts på F35C för att stärka motståndet i hydraulkedjan
  • Den gröna gloria på visiret på den holografiska hjälmen verkar inte störa amerikanska flottans piloter eftersom vissa redan har gjort mer än 50 nattlandningar med den på sig. Men en ny version med OLED-skärm designas
  • Förmågan hos sjösökningsradarsystemet uppfyller programkraven, men kan förbättras.
  • Slutligen, problemet med brist på kraft i varmt väder, under landningsprocedurer på F35B, beror på motortillverkaren, Pratt&Whitney.

Som vi kan se, svarar tillverkaren verkligen på alla de punkter som tagits upp, även om flera ämnen är mer skirtade än behandlade. Men låt oss inse att för ett stridsflygplan att behöva vänta till 3:e kvartalet av det 9:e produktionsåret, då mer än 450 exemplar kommer att ha byggts, för att kunna flyga med en anfallsvinkel större än 20°, är något av en utmaning. överraskande, särskilt eftersom problemet uppenbarligen kommer att lösas genom att uppdatera programvaran för elektrisk flygkontroll...

- Annons -

Alla kommer att kunna bilda sig sin egen uppfattning i ämnet.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna