Iranskt luftförsvar

Medan president Trump, enligt New York Times, i går kväll beordrade, och sedan avbröt, attacker mot iranska radarinstallationer och jord-till-luft-missilbatterier, är det intressant att ifrågasätta den islamiska republikens förmåga när det gäller mark-luft försvar.

Sedan Ayatollah-regimen kom till makten har Islamiska republiken Iran isolerats från den globala vapenmarknaden, både av väst och sovjeterna, som alla stöttade Irak i kriget mot Irak, Iran mellan 1980 och 1988.

Efter den sovjetiska kollapsen fortsatte landet, som hade stött flera terrorrörelser och palestinska Hamas, att ha embargo, och var därför tvungen att hitta autonoma försvarslösningar.

Under nästan två decennier har dessa lösningar kokat ner till eftermontering av utrustning som fanns kvar från Sha-regimen, från Iran-Irak-kriget, såväl som en del irakisk utrustning som kom under Teherans skydd under andra Gulfkriget. Samtidigt inledde regimen förhandlingar med Kina, Nordkorea och Ryssland i syfte att modernisera sina styrkor, särskilt sina luftvärnsstyrkor.

S200 luftvärnsförsvarssystem | Förebyggande strejker | Högintensiv krigföring
Iran har mer än 400 S200 (SA-5 Gammon) bärraketer

Samtidigt som spänningarna med Saudiarabien och Israel ökade, blev behovet av ett flertal och effektiva luftvärnsförsvar uppenbart för den iranska regimen, som åtog sig att utveckla flera program, för att kunna erbjuda en rad system mot en ev. attack från dessa länders flygvapen, stödd eller inte av USA. Detta resulterar idag i ett mycket stort antal system i tjänst, av mycket heterogent ursprung och prestanda, men som, när de väl integrerats, kan representera en hög grad av motståndskraft inför en flygattack, även om den utförs av USA.

I själva verket har Iran idag mer än 2200 15 jord-till-luft-missilbatterier, av 5000 olika typer, fördelade över hela sitt territorium, förstärkta med nästan XNUMX XNUMX luftvärnskanoner av olika kaliber. Vi identifierar först, i dessa system, de som förvärvats från främmande nationer:

 • 4 batterier av S300P och 4 av S300PMU2 levererat av Ryssland mellan 2011 och idag, vilket förmodligen är de mest effektiva systemen för långdistanstjänster idag
 • 29 korta TOR-M1-batterier, levererade av Ryssland mellan 2013 och 2015
 • 400 S200-raketer moderniserade med den lokala Ghareh-missilen
 • 50 moderniserade SA6-raketer för medeldistans
 • 30 British Short Range Rapier Systems
 • 200 moderniserade Hawk launchers ärvt från Sha-arméerna

Till detta kommer de system som förvärvats eller utvecklats tillsammans med Kina och Nordkorea

 • 400 Sayaad launchers kopia av den kinesiska HQ2, i sig en kopia av den sovjetiska SA2
 • 200 Ya-Zahra-3-system, kopia av det kinesiska HQ-7, i sig en obehörig kopia av det franska crotale-systemet
 • 300 Mersad bärraketer, förbättrad version av MIM-23 Hawk
RaadAntiAirMissileSystem Luftvärnsförsvar | Förebyggande strejker | Högintensiv krigföring
Raad medeldistans luftvärnssystem

Slutligen har Islamiska republiken Iran utvecklat flera autonoma luftvärnsförsvarsprogram, huvudsakligen baserade på omvänd konstruktion av system som redan är i drift.

 • 400 medeldistanssystem av typen Raad 1 och 2 och Khordad-3, som presenterar många likheter med SM1MR-missilerna. RQ4 Global Hawk drönare sköts ner Den 19 juni skulle ha varit av ett Khordad-3-system
 • 200 Herz-9-system, som verkar inspirerade av Rapier-teknologier
 • 200 Sayad 2/3-system, också nära SM1MR, för en räckvidd på 120 till 150 km.
 • Åtminstone ett dussin Bavar 373 långdistansbatterier, Iranskt svar på Rysslands vägran att leverera nya S300 efter 2015.

Ur en detekteringssynpunkt har Iran ett tätt nätverk av radar av olika typer och olika funktioner, inklusive lågfrekventa radar (BSR-1 i VHF), passiva radar (Alim) och en radar OTH (Over the Horizon) Sepher, samt många olika teknologier och frekvenser.

EA 18G på Whidbey april 2007 Luftvärnsförsvar | Förebyggande strejker | Högintensiv krigföring
Hur effektiv den än är kan EA18G Growler bara störa ett visst antal system åt gången

Som vi kan se är teknikerna som används av iranska luftvärnsförsvar relativt klassiska och daterade och är därför inom räckhåll för västerländska störningar och motdetekteringssystem. Men det är inte så mycket deras teknik som deras siffror som kan utgöra ett problem. En enhet som den amerikanska flottans EA-18G Growler kan bara störa ett visst antal radar samtidigt, och mångfalden av iranska system kan därför utgöra ett hot om mättnad av dessa störningsförmåga. F35 är uppenbarligen designad för den här typen av miljö, men även här kan mångfalden av system, som verkar i flera lager, utgöra ett bevisat hot mot enheterna. Men förlusten av F35 ovanför iransk mark kan få allvarliga konsekvenser, såsom tekniskt förvärv av andra länder, såväl som den aura av osårbarhet som Lockheed, Pentagon och NATO täcker enheten med.

Slutligen får vi inte glömma effekterna av kompletterande luftvärnssystem, såsom artilleribatterier, och iranska stridsflygplan. Landet har ett stort antal luftvärnskanoner av olika kaliber, allt från den klassiska ryska 23 mm för närförsvar, till 100 mm Sa'ir-kanoner, som når en räckvidd på mer än 20 km och en höjd av 16 000 m. När det gäller flygvapnet har det fortfarande ett tjugotal F14 Tomcats och Mig 29s, ett femtiotal F4 Phantoms och lika många lätta stridsflygplan F5, F7 och Mirage F1, flygplan som skulle kunna utgöra ett hot mot flygplan som är inkopplade ovanför iransk mark, särskilt kort och gott. räckvidd.

Iran är därför inte en "lätt motståndare", och det har en betydande kapacitet för motståndskraft inför en flygattack. Förutom de politiska och geopolitiska konsekvenserna av ett ingripande luftattacker mot landet, som redan nämnts, måste denna parameter noggrant utvärderas, innan man engagerar sig i operativ äventyrlighet, även begränsad.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna