USA försöker ena européer kring fallet Iran

- Annons -

När president Trump tillkännagav en ny uppsättning sanktioner mot iranska ledare och företag, reste Mark Esper, försvarsministern som ersatte Mike Shanahan, till Bryssel i tisdags för att träffa europeiska medlemmar av NATO och försöka ena dem kring ett gemensamt projekt för att mot Iran.

Iran representerar bara ett av de många ämnen som diskuterades under de bilaterala och multilaterala möten som hölls av Esper, inklusive Afghanistan, Syrien, Irak och, naturligtvis, spänningar med Ryssland. I detta avseende talade Natos generalsekreterare om det kommande utgången av den tidsfrist som givits av USA för att följa INF-fördraget, före den 2 augusti, annars skulle landet utsättas för ett "uppmätt men beslutsamt svar från Alliansen". Med vetskapen om att Kreml, liksom Washington, redan har åtagit sig utvecklingen av medeldistansmissiler som inte respekterar fördragets begränsningar, är denna förklaring mer en intern kommunikationsåtgärd än ett effektivt hot, så mycket som Ryssland inte har för vana. att reagera positivt på hotet och att den tekniska och operativa fördelen på kort och medellång sikt på detta område skulle tendera mer mot den ryska sidan än västerut.

Situationen är inte bättre för USA mot Iran. Faktum är att Frankrike, men även Storbritannien och Tyskland, är en del, tillsammans med Ryssland och Kina, av det iranska kärnkraftsavtalet från 2015, från vilket president Trump drog USA ur 2017. Europeiska länder är inte för krigsaktioner mot Teheran, och vill främja åtgärder som begränsar risken för militär drift i regionen. Det är därför osannolikt att Mark Esper kommer tillbaka från sin resa till Bryssel med det efterlängtade stödet från européer.

- Annons -

De amerikanska valmöjligheterna verkar därför vara begränsade i denna fråga, med iranska ledare som uppenbarligen inte är känsliga för president Trumps förhandlingsmetoder, blåser varmt och kallt samtidigt, i hopp om att framkalla en reaktion. Meddelandet på Twitter som erbjuder "förenta staternas vänskap" om Iran skulle överge sitt kärnkraftsprogram väckte alltså inget svar från Teheran. När det gäller de nya sanktionerna som Washington införde, beskrevs de som "idiotiska" av Teheran. Bland måltavlan finns faktiskt ayatolla Ali Khamenei, som aldrig kommer att överväga att lämna Iran, och Irans utrikesminister Mohammad Javas Zarif, vilket knappast kommer att underlätta inledandet av förhandlingar som officiellt kallats av USA, sade Irans president Hassan Rouhani. .

Denna brist på konsekvens i det budskap som Förenta staterna förmedlar kommer säkerligen inte att lugna Washingtons europeiska allierade i denna fråga.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna