Tyskland kommer att beställa 91 AGM-88E antiradarmissiler från amerikanska Raytheon

Om det finns ett område där flygvapnet, och i synnerhet de europeiska, har tappat kapacitet, så är det undertryckandet av fiendens radar. I Frankrike förlorade de sista flygvapnets enheter med MARTEL antiradarmissiler på Mirage IIIE och Jaguar denna förmåga 1999, utan att något ersättningsprogram hade lanserats. Luftwaffe, utrustad med Tornado, behöll denna kunskap genom att utrusta sig med HARM AGM-88-missiler, uppdrag som de fortsätter att utföra idag. Hittills utrustade med AGM-88B Block IIIB, de tyska planen, av vilka vi inte vet om de kommer att vara Tornado, Typhoon, eller F/A 18 Super Hornet, kommer nu att kunna bära den senaste versionen av denna missil som ursprungligen togs i bruk 1985, AGM-88E, med en målsökningsenhet som integrerar en millimeterradar som kan identifiera material genom deras form, med förmågan att prioritera mål.

I tävlingen som nu motsätter sig Typhoon av Eurofighter och Airbus DS, och Boeings F/A18 Super Hornet, för att ersätta de tyska Tornados, betonas uppdraget att undertrycka motsatta radarer allmänt, vilket till och med antyder att en elektronisk krigföringsversion av enheten, något som det är, skulle kunna övervägas. Ett tillvägagångssätt som påminner om det som gjordes i den här artikeln, som presenterade en analys av behovet av ett elektroniskt krigsförings- och antiradarflygplan för de franska flygvapnet, samt hur det ska finansieras. Eftersom denna förmåga är mycket bristfällig i franska flygplan, även om vapen som den A2SM-styrda bomben gör det teoretiskt möjligt att förstöra radarsystem när de drivs av SPECTRA från Rafale.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna