Ryssland lämnar officiellt INF-fördraget

Redan före slutet av det ultimatum som ställts av Förenta staterna offentliggjorde president Vladimir Putin lagen som bekräftar Ryska federationens tillbakadragande från INF-fördraget för medeldistans kärnkraftsavtal, som förbjöd både USA och Sovjetunionen, då Ryssland. , för att utveckla eller distribuera strategiska vapen med en räckvidd på 500 till 5000 18 km. Lagen antogs den 26 juni i duman (underhuset) och den XNUMX juni i förbundsrådet (överhuset), och var därför undertecknades i dag av president Putin.

Chanserna att se ett steg tillbaka i denna fråga, från både Ryssland och USA, var praktiskt taget obefintliga. De två länderna hade också, så snart beslutet fattades om att suspendera fördraget, meddelat att de skulle utveckla vapensystem som omfattas av fördraget. Dessutom hade ingen av aktörerna något intresse av att hålla detta avtal, som var mycket restriktivt på den internationella scenen. Faktum är att INF-fördraget, som undertecknades i slutet av Euromissile-krisen på höjden av det kalla kriget, bara förpliktade de två länderna, även om européerna, och i synnerhet Frankrike, också respekterade det. Så var inte fallet för andra länder, som Kina, Indien, Pakistan, Nordkorea och Iran, för att bara nämna de viktigaste. För Förenta staterna var det därför en fråga om att kunna återställa balansen, särskilt gentemot Kina, genom att kunna sätta in system för mellanliggande avstånd från sina Stillahavsbaser, särskilt på 'ön Guam. För Ryssland är detta en möjlighet att ytterligare vidga maktgradienten mot Nato och européerna, som inte har den här typen av system, vars utformning vid behov skulle ta flera år, eller till och med ett decennium, medan hon själv aldrig förlorad kompetens tack vare Iskander-systemen.

De enda verkliga förlorarna i denna fråga är fortfarande européerna. Inte nog med att de inte har något att säga till om i frågan, utan genom att, som alltid, förlita sig på USA:s skydd, tvingas de nu att accentuera detta beroende i ett försök att återbalansera maktbalansen med Ryssland. Dessutom är det bara Frankrike inom Europeiska unionen som i dag är legitimt med hänsyn till internationell rätt att utveckla system med mellanliggande räckvidd, och ingen förklaring om detta har gjorts för tillfället. Det kanske är dags att erkänna att de europeiska stridsflygplanen från 2000 inte kommer att räcka länge för att avskräcka vår östra granne, som har fördelen på alla andra områden...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna