En överenskommelse mellan sunnitiska nationer och Israel mot Iran är möjlig enligt Mossad

Den mycket diskreta chefen för Mossad, den israeliska underrättelsetjänsten, Yosef Cohen, förklarade under Herzliya-konferensen ägnad åt säkerhetsfrågor i Mellanöstern, att hans tjänster hade etablerat nära förbindelser med de flesta sunnitiska nationer, för att utbyta och samordna i ansiktet av Iran, såväl som inför utvecklingen av Hizbollah i Syrien.

Enligt honom skulle Mellanöstern befinna sig i en unik situation i sin historia, att kunna se framväxten av en förståelse mellan den lyckliga staten och länderna i den sunnitiska alliansen, bildad kring Saudiarabien och Egypten. Denna "möjlighet" skulle vara desto mer anmärkningsvärd eftersom både USA och Ryssland delar israelernas och Gulfmonarkernas oro för ett eventuellt iranskt militärt kärnkraftsprogram.

Om Israel i dag har diplomatiska och militära förbindelser med Jordanien och Egypten är detta inte fallet för de andra sunnitiska nationerna i viken. Men betydande ansträngningar har enligt uppgift gjorts för att etablera konstruktiva kontakter med monarkierna, med konkreta resultat, såsom premiärminister Netanyahus officiella besök i Oman i oktober 2018, eller utrikesminister Katz i Abu Dhabi denna vecka i samband med FN:s toppmöte om klimatförändringar, under vilket han kunde hålla bilaterala möten med sina arabiska motsvarigheter.

Israeliska F35A försvarsnyheter | Militära allianser | Saudiarabien
Israelisk F35 med sitt ökenliveri

Även om Teheran förnekar det, menar både Israel och USA att Iran inte har respekterat sina åtaganden när det gäller anrikning av uran och nu skulle ha tillräckligt med klyvbart material för att påbörja konstruktionen av ett kärnvapen. Denna hypotes skulle vara oacceptabel för Jerusalem som mycket väl, som de gjorde den 7 juni 1981 genom att förstöra det irakiska kraftverket Osirak genom ett flyganfall, skulle kunna ingripa förebyggande. Men till skillnad från vad som följde på den tiden, har iranska styrkor idag en betydande insatskapacitet, särskilt när det gäller ballistiska missiler, och kan som vedergällning rikta sig mot inte bara den hebreiska staten utan även arabiska huvudstäder. Från och med då skulle den överenskommelse som israelerna önskade få sin fulla innebörd, genom att göra det möjligt att genomföra samordnade åtgärder av alla flygvapen som tillhör den sunnitiska alliansen såväl som de israeliska flygvapnen, det vill säga mer än 1350 XNUMX moderna strider flygplan, för att samtidigt eliminera alla iranska ballistiska missiler och luftvärnsmissiler. En aktion som uppenbarligen skulle vara utom räckhåll enbart för det israeliska flygvapnet.

Detta scenario skulle också ha "dygden" att inte kräva direkta amerikanska interventioner, förutom att ge stöd i termer av underrättelser och eventuellt elektronisk krigföring, och därför undvika att utlösa en skadlig cykel i regionen. Det återstår att se om de sunnitiska nationerna i själva verket är redo att delta i ett sådant initiativ, och å andra sidan, hur skulle den allmänna opinionen reagera i dessa länder, som inte är benägna till en allians, till och med de facto, med den hebreiska staten.

Sunni allians: Saudiarabien, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Oman, Kuwait, Egypten, Jordanien, Marocko.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna