Kommer bioteknik snart att satsa på slagfältet?

Bland de många forsknings- och utvecklingsprogram som tas i beaktande av det nya Futures Command, ledd av general Mike Murray, förväntas bioteknik bli allt viktigare för de väpnade styrkornas prestationer som är engagerade i operationsteatrar. Det handlar inte, som man skulle kunna tro, om att modifiera soldaternas prestanda själva, utan om att använda det som naturen har gjort i miljontals år mycket bättre än mänsklig teknologi fram till nu, för att hantera "energin".

Ett av huvudområdena för forskning inom detta område syftar till att designa utrustning som gör det möjligt för soldater att göra sig osynliga på slagfältet, i synnerhet utrustning som upptäcker den infraröda signaturen hos män och fordon. För om teknikerna finns för att modifiera strålningen från ett tyg, förbrukar de alldeles för mycket energi för att representera ett effektivt alternativ för infanterister. På detta område kan bland annat bioteknik ge häpnadsväckande, effektiva och hållbara lösningar.

Den polska PL01-försvarsanalysen | Bioteknik försvar | FÖRENTA STATERNA
Det polska PL-01-programmet utvecklade en tank som kan maskera sin värmebild

Andra områden, inriktade på energiproduktion, termisk reglering och skadebehandling, är på gång i USA och kommer snart att materialiseras i operativ utrustning. Inom marinområdet kan vissa mikroorganismers förmåga att upptäcka små variationer i omgivningen studeras nu för att göra autonoma undervattensövervakningsenheter.

USA är inte det enda som investerar i detta forskningsområde. Ryssland har genomfört program i denna riktning, särskilt inom dess nya försvarsforskningscenter vid Azovhavet. Kina å sin sida lämnar nu in fler bioteknikpatent än USA varje år. Dessutom investerar kinesiska företag massivt i västerländska startups, vilket gör att de amerikanska myndigheterna fruktar en betydande förlust av teknisk suveränitet på detta område.

Faktum är att i USA som i Europa, att öppna tillgång till kapital för startups och forskningsföretag för främmande nationer utgör ett kritiskt problem för att upprätthålla den teknologiska kapplöpningen som har börjat i världen. I Frankrike, fonden Definvest, som förvaltas av BPI till förmån för ministeriet för försvarsmakten, och tilldelas 50 miljoner euro varje år, utformades med detta i åtanke, medan La Défens Innovation AgencyDen ger tillsyn över investeringar i försvarets FoU på nationell nivå. Faktum kvarstår att, trots dessa åtgärder, fortfarande ett betydande antal franska projekt fångas upp av främmande nationer, ibland antagonistiska mot Frankrike, på grund av bristen på flexibilitet i de genomförda åtgärderna.

flyboard zapatta analyserar försvar | Bioteknik försvar | FÖRENTA STATERNA
Franky Zapatas Flyboard är nu av intresse för franska specialstyrkor

I denna mening kan det vara användbart att tillhandahålla en kredit som är dedikerad till atypiska program som presenteras för AID, förvisso mer riskfyllda, men med bevisad operativ potential. Det var inte en enda gång bilderna av hans Flybaord gick runt i världen och intresserade dussintals investerare på planeten som detta Franky Zapatta-projekt skulle ha upptäckts och åtföljts av tjänster från försvarsministeriet. Exempel som detta, det finns många, som tyvärr bara dyker upp när transportören har fångats av en utlandstjänst eller investering, vare sig det är på det tekniska området, eller på andra områden, mer strategiska.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna