Den spanska S80 kan komma till Indien i P75(i)-programmet

Detta kommer säkert att få många att krypa ihop sig på Naval Group. Enligt sajten navyrecognition.com, skulle den spanska varvsbyggaren Navantia överväga att integrera P75(i)-programmet för att erbjuda sin S80-ubåt, vilket ytterligare utökar den redan långa listan av europeiska tillverkare att erbjuda sina tjänster i detta strategiska kontrakt.

Låt oss påminna om att Indien nyligen lanserade inbjudan att lämna projekt rörande dess P75(i)-program, som syftar till att bygga 6 nya ubåtar med AIP[efn_note]Air Independent Propulsion[/efn_note] framdrivning, vilket gör att undervattensfarkoster kan öka sin dykautonomi avsevärt. Utöver de ryska, japanska och sydkoreanska erbjudandena har tre europeiska tillverkare redan trätt fram, tyska TKMS, svenska Saab och French Naval Group, som redan 3 erhållit tilldelningen av P75-kontraktet för konstruktion av 2005 Scorpene-ubåtar, igång för närvarande.

Men spansk konkurrens räcker för att irritera den franska sidan. Den konventionella framdrivningsubåten Scorpène hade från början designats i ett partnerskap mellan DCNS och spanska Navantia, den senare hade ingen erfarenhet av nedsänkbar konstruktion, men hade en nationell marknad, medan fransmännen, mycket erfarna, visste att den franska marinen inte skulle överväga att skaffa något annat än kärnkraftsdrivna ubåtar. 2008 beslutade DCNS att avsluta partnerskapet, efter att ha noterat att spanjorerna hade "plundrat" en stor del av fransk kunskap och know-how, med syftet att erbjuda sin egen dränkbara båt, S80.

LINS Kalvari första Scorpene av den indiska marinens försvarsnyheter | Air Independent Propulsion AIP | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
INS Kalvary, första Scorpene i det indiska P75-programmet

Faktum kvarstår att, trots ett program som officiellt startade 2005 och tillgång till franska tekniska data, fortsätter utvecklingen av S80 att utgöra ett problem, den första kopian förväntades inte av den spanska marinen före 2022, dvs. 17 år efter att start av projektet, förseningar som vi vanligtvis bara ser på ryska byggarbetsplatser. 2013 insåg spanska ingenjörer att ett räknefel i fartygets flytkraft allvarligt hotade dess förmåga att hålla sig flytande, och det senare måste förlängas för att lösa detta problem. Under denna tid exporterades Scorpene till 4 länder: 2 till Chile, 2 till Malaysia, 6 till Indien och 4 till Brasilien. En bedrift för ett fartyg som inte är i tjänst i det producerande landets flotta.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna