Första framgångsrika flygningen av LAH, den koreanska delfinen

Den 20 maj 2015 accepterade de sydkoreanska myndigheterna erbjudandet från Airbus Hélicoptères att tillsammans med den lokala bidragsgivaren KAI designa en lätt attack- och spaningshelikopter, baserad på H155 dauphin, och avsedd att ersätta MD500 Defender and Aging AH1 Cobra från landets väpnade styrkor. Lite mer än 4 år senare, den 4 juli 2019, gjorde detta nya flygplan, betecknat LAH, för Light Attack Helicopter, sin första 20-minutersflygning på det koreanska företagets Sacheon-produktionsanläggning.

Externt tar enheten mycket från sin äldre, delfinen, av vilken den behåller det allmänna utseendet och den berömda fenestronen. Men flygplanet är verkligen ett modernt flygplan, särskilt som integrerar två Arriel 2L2-motorer designade av Safran, och levererar en effekt på 1024 hk vardera vid havsnivå, 250 mer än Arriel 1 MN som utrustar Dauphins. Denna effektökning gör det möjligt att öka utrustningen ombord, särskilt genom att lägga till en 20 mm kanon på ett torn under nosen på flygplanet, och 2 hårdpunkter för missiler och raketkorgar på var och en av de två stubbarna på flygplanet. flygplan. Avioniken har också moderniserats, liksom utrustningen för upptäckt av hot mot infraröd, radar och laser. Det är troligt att pansarelement också har lagts till, för att öka överlevnadsförmågan för LAH som uppmanas att operera nära motsatta försvar.

För att garantera detta kontrakt för 214 flygplan var Airbus Hélicoptères tvungna att gå med på betydande tekniköverföringar och överförde världstillverkningslicensen för H155 till KAI, och blev i detta fall LUH [efn_note]Light Utility Helicopter[ /efn_note] av dess civil version. Men i den mån Airbus utvecklar H160 och dess militära version Guépard, ett flygplan i samma viktintervall men mycket modernare än Dauphin, påverkar denna licens inte koncernens framtid.

Chinese Harbon Z9 Defense News | Konstruktion av militärhelikoptrar | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
Kinesiska Harbin Z9, tillverkad på licens från H155 dauphin

Exporterad till mer än 35 länder byggdes Dauphin och dess olika versioner i mer än 1000 enheter. Den tillverkas fortfarande på licens i Kina, vilket med Z9 har gjort den till ryggraden i sin flygmobilstyrka i 15 år, med mer än 250 byggda exemplar. Den franska flottan, som fortsätter att använda den på sina fregatter, planerar att hyra ännu mer i väntan på att HIL Guépard ska börja användas. Vi kan bara önska dess efterträdare, H160, samma resa!

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna