Sverige ska enligt uppgift tillkännage deltagande i UK TEMPEST-programmet

Enligt den brittiska dagstidningen "The Telegraph" är de svenska myndigheterna på väg att offentliggöra sitt beslut att gå med i brittiska Tempest nya generationens jaktplan. Åtskilliga överturer hade gjorts av London mot Stockholm, som hade lanserat ett eget studieprogram för en ersättare för Gripen till 2035.

Om informationen visar sig vara grundad, och det finns all chans att den kommer att vara det, skulle det utgöra ett hårt slag, men mycket förutsägbart, för FCAS-programmet som stöds av Frankrike, Tyskland och Spanien, som hittills var positionerat som "THE ” nya generationens europeiska program. Dessutom stärker Saabs inträde i det brittiska programmet avsevärt det senare, som hittills av många betraktats som en enkel manöver över kanalen för att kunna ansluta sig till det kontinentala programmet.

Svenskarnas val att gå med i detta program är som sagt väldigt vettigt. Å ena sidan kan britterna tillhandahålla den teknik som den svenska BITD saknar för att bygga en enhet, särskilt vad gäller dess motor. Dessutom har de två länderna särskilt nära relationer med den amerikanska försvarsindustrin. Slutligen, och framför allt, i sin nuvarande struktur, kan FCAS inte integrera nya industriella partners, eftersom detta skulle gå tillu till nackdel för den industriella delning som etablerats mellan de 3 aktörerna. Denna delning är dock redan utsträckt till sitt maximala för att tillåta industrierna i de tre länderna att behålla sitt kunnande och sin industriella kompetens. Det fanns därför inget mer utrymme, varken för Storbritannien eller för Sverige, eller för Italien, Polen eller Grekland, 3 länder som också har en flygteknisk bas att bygga.

Gripen JAS39 Saab Defence News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Genom att utveckla Gripen har Sverige nu en hög nivå av flygkompetens

Som fallet var med Eurocanards, kommer européerna därför att uppnå bedriften att återigen utveckla två liknande luftstridssystem, enligt samma schema, tillgodose samma behov, och därför konfrontera varandra faktiskt på alla nivåer. , utan att kunna erbjuda en utrustningslösning för hälften av de europeiska länder som inte kan finansiera tung utrustning. På samma sätt, snarare än att ha möjligheten att erbjuda kompletterande anordningar i sina uppdrag, kommer européerna återigen att hålla fast vid den ultimata mångsidigheten, ett tillvägagångssätt från vilket länder som föredrar utseendet tycks vara alltmer på väg bort. Kina, och till och med USA som, låt oss komma ihåg, för närvarande utvecklar 2 program utöver F35, ett för att ersätta F22 och F15 från US Air Force, det andra för att ersätta F18 Super Hornet från US Navy.

I den här frågan är det säkert svenskarna som bär skulden...

För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT