Rumänien beställer ytterligare 5 F16 från Portugal

De rumänska myndigheterna meddelade att de hade inkluderat medel i statsbudgeten för att beställa 5 begagnade F16 block 15+ från Portugal, utöver de 12 som redan förvärvades 2013 från samma land. En avsättning på 638 miljoner euro gjordes för att finansiera detta förvärv, avsett att ersätta Mig21:s som fortfarande är i tjänst i det rumänska flygvapnet. Samma myndigheter har också meddelat att de vill förvärva ytterligare 36 begagnade F16:or under de kommande åren, från USA och europeiska länder, för att föra dess flotta till mer än 50 stridsflygplan. Dessutom anslöt sig Bukarest, tillsammans med Aten och Warszawa, till det amerikanska initiativet för att under de kommande åren skaffa 35:e generationens F5A-flygplan.

På grund av sin strategiska position på svarta havet, och dess gränser mot Moldavien och Ukraina, Rumänien är nu föremål för stor uppmärksamhet från Nato-strateger, som har placerat ut ytterligare stridsflyg där för att säkerställa skyddet av den södra flanken av Atlantiska alliansen. Landet har också initierat ett flertal program för att modernisera sina väpnade styrkor, med förvärvet av det amerikanska Patriot PAC3 luftvärnsförsvarssystemet, HIMARS raketgeväroch förra veckan, 4 Gowind 2500 korvetter och moderniseringen av dess 2 typ 22 fregatter med den franska sjögruppen.

I andra änden av kontinenten kan vi undra över framtiden för det portugisiska flygvapnet, som kommer att ha sålt 40 % av sina F16:or i drift, och som för tillfället inte har tillkännagett ett program för modernisering av sin flygflotta .

Mig21 rumänien Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
De rumänska flygvapnen har fortfarande 2 skvadroner av sovjetiska MIG21 (24 flygplan)

För länder med Rumäniens BNP (190 miljarder euro) eller Portugal (200 miljarder euro) är det otänkbart att kunna utgöra ett flygvapen av flygplan som F35 eller Typhoon, vars driftskostnader vida överstiger tillgängliga budgetar. Men förutom svenska Gripen har Europa ingen lösning att erbjuda dessa länder, att behöva vända sig till begagnade enheter, eller den eviga F16 modifierad, utvecklad och ytterligare modifierad.

I Europa finns det bara 5 länder vars BNP överstiger 1000 11 miljarder euro (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien) som effektivt kan utrusta sig med dessa enheter, 200 länder har en BNP mellan 1000 och 35 XNUMX miljarder euro (Österrike, Belgien , Danmark, Grekland, Irland, Nederländerna, Polen, Portugal, Tjeckien, Rumänien, Sverige) som måste minska, ibland mycket avsevärt, sin flotta för att kunna utrusta sig med FXNUMX, Typhoon ou Rafale, 6 länder med en BNP mellan 50 och 200 miljarder euro (Bulgarien, Kroatien, Finland, Ungern, Litauen, Slovakien) för vilka det börjar bli mycket svårt att finansiera ett tillräckligt modernt flygvapen, och 5 med en BNP på mindre än 50 euro miljarder (Cypern, Estland, Lettland, Slovakien och Malta) för vilka förvärvet av stridsflyg är mycket problematiskt. Byggandet av försvarets Europa kan inte genomföras utan att länderna som ligger i framkant av den europeiska BITD enbart fokuserar på sina egna behov, med risk för att se dessa länder föredrar lösningar och finansieringssätt från andra sidan Atlanten, liksom fall idag.

Låt oss inte glömma att Förenta staterna mycket ofta stöder sina förvärvsförslag med direkt stöd från fonder som avsatts för att finansiera den amerikanska närvaron i Europa. Så när Grekland beordrade moderniseringen av 80 F16 till Block70+-standarden för 1,6 miljarder dollar, åtföljde de amerikanska myndigheterna erbjudandet med ett stöd på 600 miljoner dollar, vilket uppenbarligen hjälpte till att påskynda beslutsfattandet. . Det råder ingen tvekan om att erbjudandet om F35 i Polen, Grekland och Rumänien åtföljs av jämförbart stöd. Eftersom de amerikanska myndigheterna vet mycket väl att, på en order på 1 miljard dollar som lagts in av ett europeiskt land med sin BITD, kommer de offentliga finanserna att få tillbaka 500 miljoner dollar i skatt, medan denna marknad garanterar en marknad på 100 miljoner dollar per år. , som i sig själv genererar 50 miljoner dollar i intäkter. Om 10 år kommer de amerikanska offentliga finanserna därför att ha återvunnit 1 miljard dollar i budgetintäkter från tillämpningen av detta kontrakt. De kan därför godkänna finansiering på 375 miljoner dollar för att säkra detta kontrakt, jobben som följer med det och det politiska inflytande som det genererar.

En kalkyl som vi, fransmän, skulle vara väl inspirerade att återskapa för att återta kontrollen över den europeiska marknaden...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna