Italien avslöjar sina marina ambitioner för 2035

Den italienska marinen har släppt den nya versionen av dess strategiska plan för perioden 2019-2034, och presentera landets stora ambitioner när det gäller flottan. Faktum är att om den italienska flottan sedan 50-talet alltid hade legat nära den nationella flottan i form av format, kommer den under de kommande åren att avsevärt överstiga den senare, och de på nästan alla områden.

Om hangarfartyget Cavour således kommer att förbli huvudenheten för de italienska flottstyrkorna, kommer det att stödjas av 4 amfibiefartyg, bl.a. LHD Trieste, även kapabel att köra F35B fastvingade flygplan. Förutom de två jagarna av Horizon-typ kommer två nya jagare av en ny DDX-klass att stärka dess luftvärnsförsvarsförmåga. De 10 FREMM-fregaterna kommer att få sällskap av 7 PPA fregatter för närvarande under uppbyggnad, och 8 korvetter från European Patrol Corvettes-programmet.

Ubåtsflottan kommer att bestå av de 4 ubåtar av typ 212A som redan är i drift och 4 nya moderniserade enheter av typ 212NFS som nyligen förvärvats och vars konstruktion snart kommer att påbörjas på italienska varv. Dessutom kommer den att ha 3 Vulkanförsörjningstankfartyg, 12 nya generationens 8 minjägare och två elektroniska underrättelsefartyg inklusive en ny enhet.

Lansering av pPa fincantieri Air Independant Propulsion AIP | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Lansering av Fincantieris första PPA

När det gäller de marina flygstyrkorna kommer de 15 F35B som för närvarande är under konstruktion att stödjas av 30 tunga AW-101 Merlin och ny generation tilt-rotor helikoptrar, 56 medelstora ASM helikoptrar inklusive 46 S90 och 10 NH90, och 12 lätta helikoptrar. Den maritima patrullen kommer att bestå av 9 flygplan (troligen P8 Poseidon) och 16 marina övervakningsdrönare.

Dessa avslöjade ambitioner kräver två oroande observationer:

 • Den italienska marinen, vars effektiva aktionszon ligger i Medelhavet och som måste skydda en ekonomisk zon på 500.000 2 km2, kommer att ha betydligt överlägsna och modernare medel än den nationella marinen, närvarande på två fronter (Medelhavet, Atlanten). att skydda 11 miljoner km2 EEZ, och ansvarig för att garantera effektiviteten hos Europeiska unionens enda avskräckande kraft.
  • 2 byggnader (kanske 5) som kan använda F35B mot PAN Charles de Gaulle
  • 4 luftvärnsjagare mot 2 Horizons + 2 FREMM AA med begränsad prestanda (Herakles radar, 32 VLS)
  • 10 FREMM mot 6
  • 7 PPA mot 5 FDI ​​Belharra, det vill säga 21 förstklassiga fartyg för Italien och 1 för National Navy
  • 8 Corvetter planerade, ingen i Frankrike.
  • 8 AIP attackubåtar mot 6 franska SSN, säkerligen effektivare
  • 12 minjägare inklusive 8 nya generationer, 8 trepartsgrupper i Frankrike, ingen fast plan för nästa generation.
 • Italienska varv kommer att ha ett särskilt hektiskt schema under de kommande 15 åren, med 3 amfibiefartyg, 2 nya jagare, 5 PPA, 8 korvetter, 4 ubåtar och 8 minjägare som ska byggas. Under samma period kommer franska varv att bygga 5 FDI, 4,5 SSN, kommer att börja bygga nästa SSBN och förmodligen 6 korvetter för att ersätta de 6 övervakningsfregaterna. Det vill säga ungefär 120.000 105.000 ton som ska byggas på den italienska sidan, inklusive 70.000 40.000 ytbyggnader, jämfört med XNUMX XNUMX ton på den franska sidan, med endast XNUMX XNUMX ton ytbyggnader.

Dessutom, med en 15-årig arbetsbelastningsplan, har den italienska marinen nu synlighet som den nationella marinen skulle vara nöjd med.

F35B Italy Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Den italienska flottan kommer att ha 15 F35B som kan gå ombord på Cavour och Trieste. Det kommer därför att ha en marin luftnärvaro, som Storbritannien.

Vi förstår bättre, med tanke på dessa siffror, den enorma klyftan som finns mellan den franska flottans faktiska behov idag och de resurser som faktiskt tilldelas den. Förlusten av fransk suveränitet kommer först och främst att utspela sig på haven och i dess utomeuropeiska territorier, utan att ha någon effektiv skyddskapacitet inför flottor som blir allt bättre utrustade och utbildade i tjänst för allt mer krävande nationer...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna