En kinesisk SSN transiterar på ytan i Taiwansundet

- Annons -

Den kinesiska marinen har återigen spelat med nerverna hos de taiwanesiska militära myndigheterna genom att transportera en atomubåt av typen 093G genom sundet som skiljer den oberoende ön och kontinenten åt. Frekvensen av dessa kraftdemonstrationer har accelererat avsevärt de senaste åren, medan den kinesiska flottan har vuxit i antal och prestanda.

Det faktum att transitera en kärnvapenattackubåt av typ 093G är i sig ett tecken på det stora förtroende som nu inspirerar generalstaben och besättningarna på den kinesiska flottan. Hittills hölls ubåtarna av typen 093, den andra generationen av kinesiskt designade SSN, borta från synen så mycket som möjligt. Dessutom är G-versionen, även identifierad som Shang-klassen, den ultimata versionen av typen 093, avsevärt förbättrad när det gäller dess detekteringsmedel, dess diskretion och bär vertikala silos som kan ta emot anti-skeppsmissilen. supersonic YJ-82 samt kryssningsmissilen CJ-12. Ur akustisk synvinkel sägs denna version, mer diskret än Type 093, vara jämförbar med ryska Akula.

Typ 095 SSN China Defense News | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
En konstnärs vision av den nya kinesiska SSN Type 095 och de bärbara vapnen. Lägg märke till de vertikala silorna framtill,

Kinesiska ubåtar fortsätter att uppfattas som underlägsna sina västerländska motsvarigheter, när det faktiskt har gjorts enorma framsteg de senaste åren. Sålunda har den nukleära attackubåten av typ 095, av vilken det uppskattas att ett eller två fartyg redan testas, en ekofri beläggning, en propellerkåpa och en vibrationsdämpande struktur som gör den, enligt flera källor, lika diskret som senaste versionerna av amerikanska Los Angeles tack vare dess elektriska framdrivning och dess nya högtrycksreaktor.

- Annons -

På samma sätt skulle de senaste versionerna av ubåtar med konventionell Yuan-framdrivning, identifierad som Type 039B, vara lika diskreta som den ryska Improved Kilo, samtidigt som de drar nytta av AIP-framdrivning med litiumjonbatterier, vilket avsevärt ökar dess autonomi. Dessa undervattensbåtar, som främst används i en defensiv ställning, utgör idag ett verkligt hot mot västerländska ubåtar, även de mest effektiva versionerna, som amerikanska Virginias eller japanska Soryus.

Den kinesiska marinen tar emot mellan 2 och 3 nya ubåtar av alla typer varje år, från SSBN Type 094 till SSN Type 095, inklusive ubåten AIP Type 039B (ibland identifierad som Type 041), vilket gör att den snabbt kan modernisera sin park samtidigt som den expanderar Det.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna