Den inhemska marknaden är tillräcklig för att bygga en europeisk tung helikopter

Om européerna har visat verkligt kunnande när det gäller konstruktion av lätta och medelstora helikoptrar, undviker flygtillverkarna på den gamla kontinenten, vare sig Airbus H eller Agusta-Westland, noggrant att erbjuda en helikopter i det tunga området. /supertung, den europeiska marknaden anses vara för begränsad för att genomföra en sådan utveckling.

Men idag planerar Tyskland och Italien att skaffa minst 95 tunga helikoptrar mellan sig. Spanien och Nederländerna måste inom några år förnya sin flotta av CH-47 medan Sverige, Finland, Polen, Rumänien och Grekland också har uttryckt behov i denna riktning, utan att dock ha lanserat ett program. De franska väpnade styrkorna å sin sida har ett kroniskt behov av tunga helikoptrar, för de 3 arméerna, som representerar totalt sextio till sjuttio flygplan (8 per RHC, 2 flottiljer, 2 SAR-skvadroner). Totalt, utan hänsyn till Storbritannien eller eventuella exportkontrakt, överstiger Europas behov av tunga helikoptrar idag 200 enheter, det vill säga ett program som utvecklas mellan 1,2 och 1,5 miljarder euro, vilket i sin tur representerar 10.000 15.000 direkta jobb och 15 XNUMX inducerade jobb under XNUMX år för de deltagande europeiska länderna.

S97 Raider från Sikorsky Tyskland | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Sikorskys Raider-demonstrator för FLV-programmet

Faktum är att även om utvecklingen av en europeisk modell ökade den totala notan med 50 % jämfört med ett förvärv "hylla"Över Atlanten skulle den budgetmässiga avkastningen som skapas av de skapade arbetstillfällena (mellan 700 och 900 miljoner euro per år beroende på fördelningen mellan staterna), och den för att bibehålla drifttillstånd och på reservdelar till de producerade enheterna, kompensera kl. de flesta fördubblar denna extra kostnad.

Dessutom, eftersom helikoptrarna Tigers, NH90 och H160 redan har utvecklats eller håller på att färdigställas, riskerar den europeiska tillverkaren Airbus Hélicoptères att möta en framtida period av underaktivitet när det gäller studier och utveckling, med förnyelse fortfarande osäker. utvecklingen av H145-mellanområdena och lägre, kommer troligen inte att kunna täcka, medan en sådan utveckling skulle göra det möjligt att göra kopplingen till starten av ett projekt som syftar till att designa efterföljaren till Tiger, som förväntas ske strax efter 2030.

Slutligen representerar utvecklingen av en ny helikopter, som också är avsedd för tunga transporter, en utmärkt plattform för att integrera nya tekniska tillvägagångssätt som syftar till att öka hastigheten på roterande vingar, oavsett om det är tiltande, framdrivning eller motoriserade motorcyklar. Slutligen, notera:

Ka92 Minoga Tyskland | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser
Modell av Kamovs Ka-92, som ligger till grund för det ryska MINOGA-programmet

Det är bra att komma ihåg, på detta område, att USA med FVL[efn_note]Future Vertical Lift[/efn_note]-programmet, liksom Ryssland med "Minoga"-programmet, i framtiden kommer att vara mer eller mindre nära , till teknologier som kommer att driva marknaden för roterande vingar, både civila och militära, mot nya standarder, tack vare horisontella hastigheter som överstiger 500 km/h. I avsaknad av medvetenhet bland stater och europeiska tillverkare kommer det att vara hela helikoptersektorn som förr eller senare riskerar att avvecklas.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna