Portugal beställer 5 Embraer KC-390 från Brasilien

Det portugisiska flygvapnet har precis meddelat att man har beställt 5 KC-390 taktiska transportflygplan från tillverkaren Embraer, för ett totalt belopp av 932 miljoner dollar, inklusive en flygsimulator och reservdelar. Detta är den första exportsuccén för det brasilianska planet, som kämpar för att hitta sin plats mellan erbjudanden från Lockheed och Airbus. Observera att Portugal redan levererar delar av elementen i KC390 genom Embraers flygfabrik i Évora. Enheterna måste levereras mellan 2023 och 2027.

Som ett resultat av ett partnerskap mellan Boeing och Embraer har KC-390 argument att förföra. Den kan alltså transportera 25 ton last över 2600 0,8 km vid Mach 130, vilket gör flygplanet till ett alternativ till Lockheeds C-0,5 Hercules, som bara når Mach 15, men över ett avstånd på 390 % högre än motsvarande last. Framför allt uppvisar KC-50 ett attraktivt pris, med ett tillkännagivet pris på 130 miljoner dollar i flygtillstånd, där en C-60 överstiger 400 miljoner dollar och där en A135M når XNUMX miljoner dollar, men utvecklas i en annan kategori.

Detta är anledningen till att sex länder i april 2013 åtog sig att beställa 60 flygplan från Embraer: Brasilien (28), Portugal (6), Argentina (6), Colombia (12), Chile (6) Tjeckien (2) . Men efter många förseningar och incidenter under tester var det bara Brasilien som hade validerat sin beställning innan Portugal gick med, med endast 5 enheter och inte 6 som planerat. Frankrike var redo att förvärva mellan 10 och 15 exemplar för att ersätta en del av sin C160 Transall om Brasilien valde Rafale, vilket var fallet med Embraer 121 beställd av Frankrike som kompensation för ett kontrakt för förvärv av Puma-helikoptrar av Brasilien. I 25 år har flygvapnets och flottans alla transport- och sjöpatrullpiloter skurit tänderna på det lilla brasilianska tvåmotoriga flygplanet. Men när Gripen väl valdes av president Lula valde flygvapnet att utrusta sig med Airbus C-295.

EMbraer EMB121 Xingu Defense News | Transport Flyg | Brasilien
En Emb121 Xingu från den franska flottan, som används för anslutningar och för utbildning av sjöfartspatrullpiloter

Vi noterar dock att det totala priset för kontraktet som meddelats av Portugal kan skapa tvivel om enhetspriset som meddelats av Embraer, även med hänsyn till ett stort lager av reservdelar, simulatorn och teknisk utbildning. Även om betydande avvikelser kan förekomma i militära flygplanskontrakt, är dessa ofta baserade på leveranser av kompletterande system, såsom krigsmateriel, och anpassning av flygplanet till kundens system. Detta är mycket mindre känsligt när det gäller en transportanordning. Därför, om priset på enheten överstiger det aviserade, kan vi förstå bristen på iver hos de första partnerna som, till skillnad från Portugal, inte är en industriell aktör i programmet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna