Leverans av S400 till Turkiet: Vita huset är fortfarande mållöst

I mer än ett år har de amerikanska myndigheterna fortsatt att hota Ankara med repressalier av alla slag om Turkiet faktiskt skulle förvärva luftvärnssystemet S400 från Ryssland. Idag, medan de första leveranserna tillkännagavs för 3 dagar sedan, och att 7 An124-plan med ryska system redan har landat på osmanska flygbaser, har det amerikanska presidentskapet fortfarande inte gjort det minsta uttalande i denna fråga.

Pinsamheten verkar så stor att den veckovisa presskonferensen som skulle hållas den 12 juli ställdes in utan förvarning av Vita huset, så snart information om själva leveransen av de första systemen tillkännagavs. Det enda officiella uttalandet som amerikanska försvarsjournalister kunde få är det från ledningen för senatens försvars- och säkerhetskommitté, som består av en republikansk senator och en demokratisk senator, som uppmanar till "konsekvenser för Turkiet"utan att gå in på närmare detaljer.

I själva verket, somsista minuten avbokning av amerikanska attacker mot Iran beordrade av president Trump, är det möjligt att den senare rör gränserna för sin metod för att hantera internationella relationer, när motståndaren inte längre är redo att ge efter inför iterativa presidenthot och det verkar som att nu varken Ankara, Peking eller Moskva, och på senare tid Teheran, Pyongyang och till och med Bryssel, är längre imponerade av den amerikanske presidentens tal.

Oavsett vilket är Donald Trump nu i en mycket känslig situation och presenterar, för honom, ingen positiv slutsats. Antingen beslutar man sig för att effektivt tillämpa de ekonomiska och operativa sanktioner som utlovats mot Turkiet, med en mycket hög risk att se det senare dra sig ur Nato för att ansluta sig till den kinesisk-ryska alliansen och plötsligt försvaga alliansens hela defensiva ställning i Sydeuropa, Mellanöstern Öst och Svarta havet; antingen bestämmer han sig för att "vända ryggen till" och kommer att se sin trovärdighet på den internationella scenen, som den i USA, i hög grad äventyras, med risken att se demokraterna gripa ämnet mot honom i presidentvalet 2021. Det återstår den "mellanliggande" lösningen, nämligen begränsade sanktioner mot Ankara, såsom uteslutning från F35-programmet. Men detta skulle bara skjuta upp problemet i några månader, eftersom de turkiska myndigheterna förmodligen snabbt kommer att vända sig till Moskva eller Peking för att skaffa moderna stridsflygplan, Su57 eller FC31, med ett mycket ogynnsamt tempo inför det kommande amerikanska presidentvalet.

Det är förmodligen denna brist på en tillfredsställande lösning som skapar den öronbedövande tystnad som råder i Washington. Men förr eller senare måste president Trump uttala sig i ämnet och utse en handlingslinje i denna fråga och ta konsekvenserna...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna