Tonen stiger mellan EU och Turkiet över Cypern

Även om Washington fortfarande inte har avslöjat listan över sanktioner som kommer att tillämpas mot Turkiet efter leveransen av S400 av ryskt ursprung, är det européernas tur att höja sin röst mot Ankara, denna gång i ämnet Cypern. De turkiska myndigheterna har faktiskt dekreterat att de har rätt att exploatera de gasreserver som upptäckts runt ön, i strid med internationella regler, som ger den oberoende cypriotiska staten denna rätt. Frankrike, genom president Macron, hade redan för några månader sedan deklarerat det Frankrike skulle stå vid sidan av Cypern och Grekland i denna fråga vid behov. Men i slutändan är det de 27 europeiska länderna som står enade bakom Nicosia, och som nu hotar Ankara med stränga ekonomiska sanktioner om det senare fortsätter att vilja borra i vatten som inte tillhör det.

S400 Türkiye leverans 1 Försvarsnyheter | Cypern | Luftvärnsförsvar
Enligt Ankara har elva An124-plan med S400-system redan anlänt till Türkiye

Européernas enhälliga reaktion är anmärkningsvärd och modig, eftersom ingen i europeiska huvudstäder är omedveten om att president Erdogan återigen skulle kunna hota en flod av flyktingar som sveper över de grekiska kusterna om de turkiska myndigheterna slutade kontrollera denna migrationsvåg. (mot generösa ersättningar från Bryssel). ). Trots europeiska varningar har Turkiet redan skickat tre borrfartyg till den cypriotiska zonen, och ett fjärde fartyg är på väg, enligt Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu. Han gjorde det också klart att Turkiet var fast beslutet att "se till att turkcyprioternas rättigheter råder, även om det innebar att man måste använda väpnat våld", ett uttryckligt hot mot europeisk intervention i denna fråga.

Turkiet som, som det verkar, är engagerat på alla fronter, sedan landets försvarsministerium för två dagar sedan tillkännagav att de styrkor som var stationerade nära den syriska gränsen sattes i beredskap, vilket antydde att en operation skulle kunna genomföras i norra Syrien, mot de syriska demokratiska styrkorna, just där de amerikanska, franska och brittiska specialstyrkorna finns.

Mirage2000 5 från Hellenic Air Force Defense News | Cypern | Luftvärnsförsvar
Det grekiska flygvapnet tillhandahåller luftskydd för den cypriotiska delen av ön Cypern

Faktum är att varje dag som går verkar flytta Turkiet längre bort från de västliga lägren, med landet som nu knappt stöds på den internationella scenen annat än av Moskva och Peking. Vi måste dock förvänta oss att den troliga skilsmässan från Nato och EU kommer att bli smärtsam för båda lägren. I detta sammanhang har de ryska S400-batterierna fått de senaste dagarna, 3 år till dagen efter det avbrutna kuppförsöket mot president Erdogan, den senare anklagar USA och Nato för att ha, om inte underblåst revolten, i alla fall tillåtit det att hända; framstå som en anmärkningsvärd tillgång i den turkiske presidentens händer för att hålla västerländska flygvapen i schack i den maktbalans som håller på att växa fram i Syrien, Egeiska havet och östra Medelhavet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna