Frankrike och Tyskland svarar på den europeiska skyddsstyrka som London efterlyser

Man med liten tro som jag är! Det tog inte en dag mellan gårdagens artikel om förstärkningen av den brittiska närvaron i viken med skicka en skarpsinnig SSN, och tillkännagivandet av inrättandet av en europeisk skyddsstyrka avsedd att skydda kommersiell trafik i dessa oroliga vatten.

Faktum är att Jeremy Hunt, den mycket dynamiska brittiske utrikesministern och misslyckade kandidaten till posten som premiärminister, talade i går om det möjliga inrättandet av en sådan styrka, efterlyser europeiskt samarbete och solidaritet. Och Frankrike kommer att delta, vilket ministern för de väpnade styrkorna Florence Parly bekräftade för sin brittiska motsvarighet Penny Mordaunt, och specificerade att Frankrike och Storbritannien var "fullständigt förenade" i denna avgörande fråga. Berlin, samt Oslo och Köpenhamn, kontaktades av London.

Och, viktigare, initiativet är avsett att vara helt, och unikt, europeiskt, i termens kontinentala mening. Washington kontaktades faktiskt inte av Jeremy Hunt, även om han inser att initiativet kommer att behöva samarbeta nära med de amerikanska styrkorna som finns i viken, såväl som med styrkorna från andra stater som gränsar till det känsliga området.

Det faktum att London har prioriterat och omedelbart vänt sig mot ett europeiskt synsätt är, det kan inte förnekas, mycket tillfredsställande (liksom Jeremy Hunts obestridliga märke). Och det faktum att européerna svarade är lika sant, eftersom Boris Johnson precis har utsetts till premiärminister, om än med en mycket knapp lagstiftande majoritet. Detta gör det möjligt att visa britterna, såväl som alla européer, att Europa kan vara något annat än en restriktiv lagstiftningsram, i ett sammanhang, som vi vet, mycket kontroversiellt.

Uppskjutning av en Aster 15-missil från FREMM Bretagne från den franska marinen Defense News | Tyskland | Militära allianser
Risken för eskalering kan inte försummas i regionen, byggnaderna som deltar i det europeiska uppdraget måste ha ett effektivt antimissilskydd.

Det återstår att se vilka resurser Frankrike kan tilldela detta uppdrag. Risken för att eldsvåda är verklig, det blir nog inte tal om att skicka en Light Stealth Fregate eller en T70, som båda är mycket utsatta om de skulle behöva möta flera anti-skeppsmissiler. Det finns därför bara de 5 FREMM:arna i tjänst (den 6:e FREMM, Normandie, testas), eller en luftvärnsfregatt, motsvarande Typ 45 Duncan jagaren som skickats dit av Royal Navy, med vetskap om att en är under underhåll, och andra kommer tillbaka från en lång utplacering och har precis ändrat Pasha.

Fortsättning följer med hopp om att denna europeiska mobilisering kommer att tendera att lugna sinnen och göra det möjligt att hitta en väg ut ur krisen.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna