Hotar ett intensifierat kinesisk-ryskt militärt samarbete väst?

- Annons -

Den nya Kinesisk försvarsvitbok släppt i dag av Peking anser att militärt samarbete med Ryssland är strategiskt och efterlyser intensifiera förbindelserna med Moskva, genom många gemensamma övningar, delad verksamhetsplanering och omfattande tekniskt samarbete.

Detta tillkännagivande är knappast förvånande med tanke på de senaste månadernas tillkännagivanden och åtgärder, såsom deltagandet av en kinesisk brigad iträning Vostok 2018, korsplacering av markstationer för förbättring och konsolidering av GLONASS- och BEIDOU-lokaliseringstjänster i de två länderna, internationella positioner som ofta är i linje med FN, och många bilaterala möten på högsta nivåer av stat och arméer. Till detta kommer den gemensamma aktionen av 2 kinesiska H-6:or och 2 Tu95MS Bears tillsammans med en A50 Mainstay Venus nära sydkoreanska luftrummet, stöttepelaren till och med in i det två gånger, vilket visar en hög grad av operativ förberedelse och samarbete mellan de två ländernas strategiska styrkor.

Detta närmande ses med oro i Washington. Det tror alltså amiral Philipp Davidson, chef för Stillahavsteatern för den amerikanska flottan Kina var nu i en position att utmana amerikansk makt i västra Stilla havet, och att 2030 kommer kinesiska sjöstyrkor att kunna utmana amerikansk sjömakt i hela Indo-Stillahavsområdet. Han pekar särskilt på användningen av Silk Road-projektet av Peking för att ekonomiskt underkuva länder, för att erhålla strategiska baser som gör det möjligt att skapa en marin flygväv över hela området.

- Annons -
Liaoning hangarfartyg med J15 och en Z8 på däck försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Konflikter och spänningar
Kinesisk sjömakt är nu tillräcklig för att utmana den amerikanska flottan i delar av västra Stilla havet

Denna snabba förstärkning av kinesisk militärmakt, förknippad med Rysslands (främst när det gäller landstyrkor), gör rädsla vid Pentagon uppkomsten av en "dubbelfront", vilket skulle tvinga USA att dela sina styrkor mellan Europa och Stilla havet, medan alla dess styrkor skulle krävas för att kunna hålla tillbaka kinesisk makt. Det är dessutom samma rädsla för en dubbelfront som förde högst Amerikanska militära myndigheter för att dämpa presidentens frestelse av en intervention mot Iran, en sådan konflikt innebär risker att fastna, och därför att fixera en betydande del av de potentiellt oumbärliga amerikanska styrkorna på de två huvudfronterna.

Oavsett om vi vill det eller inte, verkar den globala geopolitiska banan gå mot en ny bipolarisering, med ett block organiserat kring det kinesisk-ryska paret och ett block organiserat kring USA, Europa och fredliga allierade. (Japan, Australien, Sydkorea). Skapandet av nya bank- och utbytesmekanismer mellan Ryssland, Kina och deras allierade markerar som sådant ett viktigt steg mot denna splittring. Men där det ekonomiska utbytet mellan de två blocken var begränsat under det kalla kriget är de nu mycket viktiga och strategiska. Således är Europa till stor del beroende av Ryssland för sin gasimport, den senare beroende av denna export som utgör en betydande del av statsbudgeten. På samma sätt innehar Kina en betydande andel av västländernas skulder, inklusive USA:s, men är samtidigt beroende av sin export till Europa och USA för att upprätthålla sin ekonomi.

Den värld som växer fram idag kommer därför troligen inte att bli en upprepning av det kalla kriget, utan en ny period som kommer att definiera sina egna koder, med en sannolikt stark dikotomi mellan tal och handlingar på den internationella scenen, och kommersiella utbyten mellan dessa länder som kommer att fortsätta, till och med intensifieras.

- Annons -
President Xi Jinping under sitt möte med de väpnade styrkornas försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Konflikter och spänningar
Ökningen av förmögenhetsproduktionen i Kina har gjort det möjligt för landet att avsevärt öka sin militära makt

Men riskerna för konflikter kommer inte att minska, ekonomiska sanktioner kan nu framstå som en casus belli motiverar en återgång till vapen. Som vi ser i Kina har uppkomsten av en medelklass och ökad handel inte "mjukat upp" positionerna för landets styrande krafter. Tvärtom, de gjorde det möjligt att snabbt öka de medel och vetenskapliga och tekniska baser som fanns tillgängliga för att utgöra en ledande militär styrka, nu kapabel att utmana västmakten.

Denna otvivelaktiga iakttagelse framstår som en mening om misslyckande för doktrinen om "Fredens fördelar", som skapade ett förhållande mellan berikandet av medborgare och medelklassen, och lättandet av spänningarna i den internationella situationen. Utvecklingen av den militära makten i Kina, Ryssland, Turkiet, Pakistan och Indien visar att så inte är fallet, och att den ökade rikedomen tvärtom leder till en betydande ökning av de medel som ägnas åt försvaret, och faktiskt , återkomst av spänningar mellan stater.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna