Kanada börjar sista fasen av programmet för att ersätta sina CF-18

- Annons -

Tisdagen den 23 juli publicerade kanadensiska myndigheter den slutliga begäran om utbyte av deras 88 CF-18 Hornets som förvärvades på 80-talet från Mc-Donnel Douglass. 4 tillverkare är kvar, inklusive svenska Saab med J39 Gripen E/F, Eurofighter med Typhoon, Boeing med F/A 18 E/F Super Hornet, och naturligtvis Lockheed-Martin med F35A, för ett kontrakt som uppskattas till 19 miljarder kanadensiska dollar, eller 13 miljarder euro, för 88 flygplan.

Dassault Aviation meddelade att de drog sig ur tävlingen i november 2018, eftersom den franska tillverkaren ansåg att de kanadensiska myndigheternas tekniska krav var orimliga trots att marknaden inte hade tilldelats. Observera att Naval Group och Fincantieri också hade beslutat att inte delta i den kanadensiska anbudsinfordran angående utbyte av fregatter från Royal Canadian Navy av samma anledning. I båda fallen fruktade franska tillverkare en läcka av information till vissa konkurrenter, eftersom de visste att anbudsinfordran var rättvisa enligt dem.

F35B och Typhoon förbereder Royal Air France för de kommande 30 åren Defense News | Stridsflygplan | Kanada
F35 och Typhoon har mycket goda förutsättningar att vinna denna tävling

Den kanadensiska stridsflottan måste svara på flera begränsningar, några naturliga, andra operativa och andra, slutligen, politiska. Således gynnar de mycket stora vidderna av landet, och den frekventa användningen av flygplan under extrema vinterförhållanden, tvåmotoriga flygplan, som är mycket säkrare. Dessutom har Kanada, som deltar i North American Integrated Defense som förvaltas av amerikanska NORAD, alla intressen av att gynna amerikansk utrustning för att garantera optimal interoperabilitet. Tyvärr är relationerna med Boeing och den kanadensiska regeringen som värst, tillverkaren i Seattle har lett en brutal anklagelse mot den nationella tillverkaren av regionalflygplan Bombardier 2017. När det gäller Lockheed-Martin är relationerna inte bättre, sedan premiärminister Benjamin Trudeau drog sig tillbaka möjligheten att beställa F35:an under hans val, eftersom planet ansågs vara för dyrt och tilldelningen av kontraktet inte öppet.

- Annons -

Vid första anblicken verkar det mest lämpliga flygplanet för landet vara Typhoon Europeiska. Planet, byggt till stor del av britterna, är uppenbarligen interoperabelt med amerikanska styrkor. Kom ihåg att Storbritannien, liksom Kanada, Nya Zeeland och Australien, är en del av "Five-eyes", nämligen Washingtons närmaste allierade, med privilegierad tillgång till USA:s information och teknologi. Dessutom är flygplanet tvåmotorigt, snabbt och förmodligen det bästa västerländska flygplanet för avlyssning och flygöverlägsenhetsuppdrag med undantag för F22. Slutligen "räddade" Airbus, som deltar i Eurofighter-konsortiet, Bombardier när USA stängde sin marknad för det.

Gripen snö Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Kanada
Gripen är både ekonomisk och designad för att fungera i extrem kyla

Men Lockheed, det amerikanska flygvapnet och NATO kommer verkligen inte att låta Kanada fatta sitt eget beslut. Som var fallet i Belgien, och som de försökte göra i Tyskland, är det troligt att triptyken kommer att använda alla lobbymöjligheter för att få Ottawa att välja F35A, även om det enmotoriga flygplanet är mycket dåligt lämpat för kanadensiska behov, särskilt på grund av frånvaron av superkryssning.

Slutligen kan Saab alltid hävda de ekonomiska kriterier som kan träffa målet, och Boeing kan, trots skyldigheterna i Bombardier-affären, spela på CF-18:ornas mycket goda prestanda i drift och på en flexibel och ekonomisk övergång till Super Hornet. Tävlingen är faktiskt fortfarande öppen, även om vi, som ofta är fallet, fruktar att F35 Lobbying kommer att få sista ordet.

- Annons -

Deltagarna måste lämna ett första anbud under hösten, sedan ett andra, reviderat, under våren 2020. Tilldelningen av kontraktet kommer att ske i början av 2022, med de första leveranserna från 2025.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna