Royal Navy har den smärtsamma upplevelsen av frånvaron av korvetter

- Annons -

Den kris som utspelar sig idag i Hormuzsundet verkar, tvärs över kanalen, som en elektrisk stöt för den allmänna opinionen, som plötsligt blir medveten de minskade resurserna som nu är tillgängliga för Royal Navy. Faktum är att de mest ärorika flottorna i historien, som under 3 århundraden säkerställde en dominerande ställning i Storbritannien och dess privilegierade plats bland de stora nationerna, finner sig oförmögen att sätta in mer än en jagare och en fregatt för att skydda kommersiella fartyg från eventuell ombordstigning av Iranska revolutionsgardets speedbåtar i vattnet i Hormuzsundet och Persiska viken. Och av goda skäl, mellan 1990 och idag, har Royal Navy sett sin storlek gå från 150 till mindre än 90 fartyg, med borttagandet av nästan 30 fregatter, fartyg som tills nyligen utgjorde ryggraden i dess effektivitet.

Om vi ​​kan, och vi måste, peka finger åt riskfyllda politiska beslut och bristen på förväntan hos myndigheter som har hållit huvudet i sanden alldeles för länge för att inte bli medvetna om gränserna för doktrinen om ” Fredens fördelar”; om vi uppenbarligen kan skylla på äventyrligheten hos Tony Blair som bestämde sig för att följa USA in i Irak, till priset av en djupgående desorganisation av hela det brittiska försvaret; vi kan inte bortse från att Royal Navy General Staff också har en betydande del av ansvaret i denna situation.

HMS Duncan Type 45 2 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära marinkonstruktioner
Royal Navy kunde ha haft 10 korvetter för priset av 2 av sina 6 Type 45 jagare

I likhet med majoriteten av västerländska flottor har den brittiska flottans strategier under de senaste 20 åren gynnat konstruktionen av stora flottenheter, framför antalet mindre enheter, men också mycket billigare. Således kommer varje brittisk typ 45 luftvärnsförstörare att ha kostat hela 1,1 miljarder pund, eller 1,4 miljarder euro enligt växelkursen när de byggdes. Byggnaden, som motsvarar den fransk-italienska Horizons-klassen, har en betydande beväpning av 48 silos av Aster 15 och 30 missiler, samt anti-skeppsmissiler, en 127 mm kanon och närförsvarssystem. Men för priset av en Type 45 kunde Royal Navy ha byggt 4 eller till och med 5 anti-ubåtskorvetter, liknande Gowind 2500, med luftvärnssjälvförsvarskapacitet, men anti-fartygskapacitet och ASM motsvarande eller till och med överlägsen till Type 45. Genom att ge upp 2 Type 45:or kunde formatet på den brittiska flottans ytstridande flotta ha ökat med 10 enheter, 15 utan de 7:e Astute-ubåtarna.

- Annons -

Royal Navy ignorerade, liksom den franska marinen, mellansegmentet mellan de stora offshoreförbanden och aktionsförbanden till sjöss och betalar idag priset. Låt oss i detta avseende påminna om att den franska flottan redan hade eliminerat begreppet aviso, alltså om korvetter, sedan omklassificeringen av A69:orna till "Offshore Patrollers", och att Mercator-planen, presenterad av amiral Prazuck, inte nämner något. av inget andra klassens fregattprogram, Stealthy Light Fregates är dels avsedda att ge interimistiskt stöd till IDF under tillbakadragandet av T70-talet, och dels att säljas på andrahandsmarknaden inom några år.

FLF Marine Nationale Defense Analyser | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Militära marinkonstruktioner
Ersättningen av LaFayette-klassen FLF är inte planerat av den franska flottans "MERCATOR"-plan

Hittills har politiska och militära myndigheter motiverat denna inskränkning av formatet med internationellt samarbete, med argumentet att militära operationer nu var en koalitionsangelägenhet. Även här var uppvaknandet smärtsamt för Royal Navy. Därför att utom Frankrike, ingen i Europa har ännu formellt gått med på att aktivt delta i uppdraget att skydda sjötrafiken i Hormuzsundet. Inte av nationell själviskhet, utan av brist på resurser, begärde ingen av flottorna att få byggnader som kunde sättas in på detta sätt i ett oplanerat uppdrag. Inte ens Frankrike har för tillfället angett vilka resurser som kan tilldelas detta uppdrag.

Vi kan bara hoppas på en lättnad av spänningarna med Iran. Men vad som än händer, kommer denna kris att ha tjänat som en avslöjare av de bedömningsfel som styrde den nuvarande medvetenheten. Vi kan bara hoppas att detta varar längre än medietiden, och att äntligen europeiska arméer återigen tar hänsyn till fördelen med siffror, och inte bara teknisk och enhetlig makt.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna