Irans Kilo-ubåtar uppges inte kunna hålla sig under vatten

Enligt flera bekräftande källor skulle de 3 ubåtar av typen 877 EKM Kilo som förvärvades av Iran från Ryssland 1991 och moderniserades 212 av Iran, inte längre kunna förbli nedsänkta efter mycket kort tid, vilket tvingar undervattensbåtar att navigera med en snorkel. majoriteten av tiden. Faktum är att deras batterier har nått sin potentialgräns och borde redan ha bytts ut för flera år sedan. Ryssland upprätthåller dock det internationella vapenembargot mot Teheran, vilket hindrar de iranska myndigheterna från att skaffa reservdelar, inklusive batterier.

Dessutom verkar iranska ingenjörer inte kunna bemästra den komplexa tekniken med tunga ubåtsbatterier, som Kilo. Tester i våras ledde alltså till att 3 ingenjörer dog när det testade batteriet exploderade.

Kilo-ubåtarna representerade förmodligen det mest betydande marina hotet mot Iran i Persiska viken. Deras oförmåga att upprätthålla ett ihållande dyk representerar därför utmärkta nyheter för västerländska sjöstyrkor som ansvarar för att skydda kommersiell trafik i området.

Denna information, som dock måste bekräftas innan den tas som garanti, visar också gränserna för iransk ingenjörskonst inom vissa nyckelområden, såväl som den avgörande roll som modern batteriteknik idag representerar för ett lands strategiska autonomi. Utöver ubåtar används faktiskt batterier i ett brett utbud av utrustning, allt från kommunikationssystem till drönare.

Det återstår att se om Iran inte kommer att lyckas skaffa dessa batterier från andra länder, som Nordkorea eller Kina, som redan har försett landet med kritisk missil- och radarteknologi.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna