Indien beställer 1000 27 R-XNUMX långdistansluft-till-luft-missiler från Ryssland

Enligt Tass-byrån, med hänvisning till de ryska federala tjänsterna för tekniskt och militärt samarbete, har Indien undertecknat ett kontrakt för storleksordningen tusen medel- och långdistans R-27 luft-till-luft-missiler från företaget Vympel. Det verkar som att flera versioner av missilen har beställts, för att utrusta de tunga stridsflygplanen Su30-MKI, som det indiska flygvapnet har mer än 250 exempel på.

Även om R-1984:an, identifierad av NATO som AA-27 Alamo, togs i tjänst 10, har sett många uppgraderingar, från halvaktiv radarguidning i den initiala versionen med en räckvidd på 20 km i jaktbrand, med en aktiv -styrd missil som når en räckvidd på 130 km. Det finns också versioner med infraröd styrning och passiv radar (anti-radar), den senare har troligen beställts av Indien i sitt paket. Kontraktet sägs nå 15 miljarder rupier, eller 200 miljoner dollar.

Indien hade deklarerat intresse för ryska långdistansmissiler och övervägde att skaffa dessa missiler för att utrusta sina Su30 och Mig29. Valet av R27 är dock överraskande, i den mån att missilen generellt anses sämre än den nyare R77, som når samma räckvidd, har en aktiv radarsökare som ska vara modernare och mycket lättare, eftersom en R27EA når 350 kg där en R77 bara väger 225. Dessutom den specifika indiska forskningen som rör långdistansmissiler för att eliminera stödflygplan som tankfartyg och awacs skulle man kunna tro att förhandlingarna skulle avse bl.a. den tunga missilen R37M, AA-13 Arrow för NATO, trädde nyligen i tjänst hos de ryska styrkorna och dedikerade till detta uppdrag tack vare en räckvidd på upp till 400 km och dess radarsökare kopplad till en tröghetsnavigeringsenhet.

R27R-missil på en Mig29 Defense News | Stridsflygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Medeldistans R27 och kortdistans R73 missiler monterade på en Mig29. R27 var den vanliga medeldistansmissilen för det ryska flygvapnet innan R-77 togs i bruk.

Om vi ​​kan tro att Moskva kanske inte vill erbjuda den helt nya R37M för export, särskilt till ett land som använder västerländsk utrustning som Indien, väcker valet av R27 framför R77 frågor. Förklaringen kan komma från de Su30 som var närvarande under skärmytslingen med de pakistanska flygvapnet, som var beväpnade med R77 (och R73), vars prestationer inte skulle ha levt upp till förväntningarna. Enligt vissa vittnesmål som förekom i den indiska pressen hade Su30:orna alltså inte lyckats fånga de pakistanska JF17 och F16, medan de 2 Mirage 2000s som följde med dem lyckades göra det med deras MICA EM. En annan förklaring kan vara rent ekonomisk, eftersom det idag inte är lätt att hitta på marknaden en långdistansmissil med aktiv radarstyrning till endast 200.000 40 USD per enhet, eller 7 % mindre än en Mistral-missil med mycket kort räckvidd och infraröd styrning, och 1,5 gånger billigare än en MICA på XNUMX miljoner dollar.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna