Den första ryska Su-30S® kommer att tas i bruk i 2021

Även om Su30 i första hand utvecklades före Sovjetunionens kollaps anses Su27 allmänt vara den första ryska jaktplanen under den postsovjetiska perioden. Detta flygplan, en tvåsitsig fleruppdragsversion av Su-1996, har använts flitigt av de ryska flygvapnet sedan dess igångsättning 250. Det valdes också av Indien för att utgöra ryggraden i IAF, med fler än 30 Su150MKI-flygplan beställda, samt av Kina (58 flygplan), Algeriet (30 flygplan) och Venezuela (12 flygplan). Totalt 30 länder köpte Su550 från Ryssland, med mer än XNUMX enheter byggda idag.

Det ryska flygplanet, i sin SM-standard, når dock sina gränser idag, både vad gäller flygprestanda och utrustning ombord. De ryska myndigheterna beslutade därför, 2018, att studera en ny standard som gör det möjligt för de cirka 120 Su-30SM som kommer att vara i tjänst i landets flyg- och marinstyrkor att förbli ett frontlinjeflygplan, samtidigt som underhållet av flottan rationaliseras. sedan idag använder de ryska flygvapnet inte mindre än 10 olika flygplansmodeller, allt från Su-25 till Mig31, inklusive Su-24 och Su-35.

No35 Irbis Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Vi blir medvetna om storleken på No35 Irbis-radarn på det här fotot under en show

Den nya standarden på planet, som kommer att börja användas från 2021, tidigare kallad Su-30SMD (D för Digital), kommer att se flygplanet utrustat med AL41F-reaktorerna från Su-35 istället för de AL31 som för närvarande används. De nya reaktorerna erbjuder större dragkraft (+1 ton torr, +2 ton med PC per reaktor), samtidigt som de minskar förbrukningen med 15 till 20 %, och bibehåller dimensionerna mycket nära AL31, vilket möjliggör anpassning utan modifiering djupt i cellen av enheterna. Dessutom kommer de att ta emot Su35:s No35 Irbis-radar, som idag anses vara den bästa PESA-radarn för tillfället, och som erbjuder prestanda som anses vara jämförbar med den hos många västerländska AESA-radarer. Andra modifieringar, såsom standardiseringen av cockpits med multifunktionsskärmar, HUD, eller den elektroniska krigföringssviten, kommer att göra Su30SMD till ett flygplan tekniskt sett mycket nära Su35:orna i drift.

Denna nya version tillåter också, som markerats RedSamovar-bloggen i sin mapp tillägnad denna utveckling, att föreslå Indien en utveckling för Su30MKI, för att behålla enhetens dominerande roll medan Rafale kommer snart i tjänst.

Oavsett vilket kommer Su30SMD sannolikt att finnas kvar i lagren hos flera stora världsflygvapen under många år framöver. Med denna utveckling kommer den nära utvecklingen av F15 Strike Eagle, ett tungt flygplan som både kan spela rollen som bombbil och slagfältschef tack vare sin kraftfulla radar och sin stora aktionsradie, och dess besättning fördubblas.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna