Gränserna för det europeiska försvarssamarbetet avslöjas i Hormuzsundet

Brittiska myndigheter har meddelat att de går med i den amerikanska koalitionen, som hittills bara omfattade Sydkorea, i syfte att säkra kommersiell trafik i Persiska viken och Hormuzsundet, inför 'Irans agerande. London var faktiskt tvungen att erkänna att dess uppmaning till en europeisk arbetsgrupp i syfte att utföra detta uppdrag knappast väckte entusiasm, eftersom endast Frankrike faktiskt hade meddelat att de skulle gå med, utan dock att skicka byggnader som tillägnats detta uppdrag i området hittills . Storbritannien, som stöder 2015 års plan angående iransk kärnkraft, har hittills vägrat att göra det, för att inte associera sig med Washingtons mycket bestämda ståndpunkter i denna fråga.

Det kan inte antas att européernas motvilja har ett samband med att Boris Johnson nyligen utsågs till premiärminister, den senare har mycket antagonistiska ställningstaganden gentemot EU angående Brexit. Det är också troligt att om en annan premiärminister hade utsetts, och om Jeremy Hunt hade behållit sin post som utrikesminister, skulle det europeiska svaret kanske ha varit annorlunda. Detta är dock ett betydande bakslag för förespråkarna för en alternativ internationell diplomatisk linje som stöds av européerna.

Faktum är att situationen som britterna står inför påminner om den som Frankrike fick möta 2013 under interventionen i Mali för Operation Serval, då i Centralafrika. Frankrike beslutade ensidigt att sända styrkor för att förhindra att Mali hamnar i händerna på islamistiska miliser och därmed bli en bakre bas för dessa rörelsers logistik. Den vände sig naturligtvis till sina europeiska partner för att försöka skapa en koalition, men endast Belgien reagerade positivt genom att skicka en avdelning av sök- och räddningshelikoptrar till Bamako.

RAF C17 Bamako Defense News | Ytflotta | Hybridkrig
Royal Air Force C17 under Operation Serval i Mali

Storbritannien försåg Frankrike med betydande logistiska resurser med sina C-17, men kunde inte ägna styrkor åt det, med tanke på åtagandena i Afghanistan och Irak. Tyskland tilldelade också C-130 för logistiskt stöd för uppdraget, utan att sätta in styrkor. De andra europeiska länderna, av vilka några var mycket oroliga, såsom Spanien och Italien, deltog inte i operationen. Frankrike var, som britterna gör i dag, tvungna att begära amerikansk hjälp för ytterligare logistik och underrättelser, vilket skapade en naturreserv för många soldater och politiker gentemot europeisk solidaritet vid behov. Och som fallet var i Frankrike kommer dagens avsnitt att prägla den brittiska generalstaben, med känslan redan etablerad att förutom USA och Frankrike är ingen i Europa redo att aktivt investera i ett militärt uppdrag utanför den rent europeiska omkretsen.

Men kan det vara så att problemet är djupare än det verkar? I själva verket har alla europeiska sjöstyrkor idag ett format som är ärvt från föregående period, uppfattat som en period med låga spänningar. Med minskningen av personal och underhållskrediter har tillgången på byggnader, även om den redan är hälften så många som för 30 år sedan, minskat ytterligare. Tidigare viktiga flottor, som den tyska flottan, kämpar nu för att uppfylla sitt operativa kontrakt, med ett mycket stort antal fartyg som ligger till kaj för haveri eller planerat underhåll. Därför kan vi inte utesluta att européernas bristande vilja i själva verket bara avslöjar en påfallande avsaknad av medel och om de europeiska flottornas oförmåga att delegera ett stort fartyg till en utomeuropeisk zon. , under en lång tid. tid.

Med andra ord saknar europeiska flottor idag strategiskt djup och reserver, till den grad att ett enkelt uppdrag att eskortera kommersiella fartyg i en spänd zon faller utanför räckvidden för möjliga åtgärder för många. Vi förstår därför varför Pentagon uppskattar att om de europeiska flottorna skulle klara sig utan skyddet och det intensiva samarbetet från den amerikanska flottan, skulle de behöva gå med på en överinvestering på mer än 110 miljarder dollar, bara för den saknade utrustningen.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna