Indien ökar det maritima samarbetet med Burma

Den 29 juli undertecknade Indien och Burma (Myanmar) ett militärt samarbetsavtal, i syfte att öka sitt gemensamma försvar. General Min Aung Hlaing, chef för det burmesiska försvaret, träffade framför allt amiral Karambir Singh, som leder de indiska sjöstyrkorna.

Det maritima samarbetet mellan de två länderna har faktiskt varit ett av avtalets huvudområden. New Delhi och Naypyidaw (Burmas huvudstad) har därför uttryckt sin önskan att utveckla gemensam havsövervakning av regionen Bengaliska viken, att arbeta tillsammans för att skapa maritim infrastruktur eller att stärka deras försvarssamarbete. .

Under dessa möten kom man också fram till att Indien kommer att förse Burma med sin första ubåt: en undervattensbåt av kiloklassen, tillverkad av Sovjetunionen och köpt av Indien på 1980-talet. När den har renoverats kommer ubåten att levereras till Burma under 2019 och kommer att tjäna som ett träningsfartyg för att utbilda framtida ubåtsmän, med syftet att i efterhand skaffa mer moderna byggnader för att kunna utgöra en flotta. Betalning för fartyget kommer att göras av Naypyidaw med hjälp av en speciell kredit som erbjuds av Indien för att göra det möjligt för Burma att modernisera sin armé. Faktum är att Indien försöker komma närmare Burma för att motverka Kinas närvaro där (New Delhi är en av dess främsta vapenleverantörer, tillsammans med Kina, Ryssland och Israel).

Myanmar JF 17 försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Begagnad försvarsutrustning
Myanmar Air Force har redan tagit emot 6 av de 16 kinesisk-pakistanska JF-17 beställda

Burma, som överbryggar Sydasien och Sydostasien, är i hjärtat av en kamp för inflytande mellan Indien och Kina; närmare bestämt Arakan (eller Rakhine State), som ligger på den burmesiska kusten. För Kina är Arakan extremt strategiskt: det transporterar olja från Persiska viken direkt till den kinesiska regionen Yunnan, via rörledningar från hamnen i Kyaukphyu, utan att behöva passera den genom sundet från Malacka. Logiskt sett är Arakan-regionen därför en integrerad del av det framtida kinesiska "pärlbandet".

Indien ser också regionen som ett nervcentrum för lokal geopolitik. Arakanes kust utgör en av Bengaliska vikens huvudsakliga gränssnitt; också att utveckla sitt inflytande där är avgörande för Indien för att undvika en alltför stark närvaro från Kina. Integreringen av den burmesiska kusten och Bangladesh till ett starkt ekonomiskt område är därför avgörande för New Delhi. Det är därför Indien satsar hårt på Kaladan-projektet, som syftar till att förbinda Sittwe, huvudstaden i Arakan, med delstaten Mizoram (belägen i de avlägsna territorierna i nordöstra Indien). , men också i Calcutta och Chennai, de största hamnarna. på dess östra kust.

Kyaukphyu hamnrörledningar Försvarsnyheter | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Begagnad försvarsutrustning
Kyaukphyu Port är värd för pipelines som försörjer Yunnan-regionen i Folkets Kina

Utmaningen är därför trefaldig för New Delhi: att motverka Kinas växande inflytande i regionen, ha ett integrerat utrymme som utgör en port (och övervakning) till Malackasundet och, slutligen, öppna upp dess nordöstra stater (som består av Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland och Tripura). De nordöstra territorierna korsades av våldsvågor på 70- och 80-talen och förblir historiskt och kulturellt resistenta mot integration med Indien, vars fäste påtvingades av den brittiska kolonisten, sedan av den nya centrala indiska makten. . Spänningarna är fortfarande levande sedan Naga-separatister (den huvudsakliga etniska gruppen i Nagaland, även distribuerad i andra nordöstra delstater och i Burma) 2015 inledde en serie attacker mot indiska säkerhetsstyrkor.

En inlandsstängd och ekonomiskt stillastående nordost skulle därmed kunna utgöra en potentiell hävstång för inflytande för ett Kina som redan finns i Burma och Bangladesh. Därför är det brådskande för New Delhi att påskynda den ekonomiska, säkerhetsmässiga och maritima integrationen av Bengaliska viken.

Robin Terrasse – Sidenvägsanalytiker

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna