Amerikansk marinflyg hävdar sig i "krigs-elek"

US Navy utrustar sitt elektroniska krigsflygplan EA-18 Growler med en ny generation NGJ-MB pod. Levereras av Raytheon-gruppen och är i drifttestfasen. Detta förvärv visar marinens maktökning för att förstå att dess troliga framtida operationsteatrar inte är tillåtande

Från tillåtelse till radikal bestridande av utrymmen.

Slutet på det kalla kriget gav upphov till en fragmenterad, instabil och krisbenägen global geostrategisk kontext. För att möta de härledda utmaningarna ändrade västerländska arméer, och i synnerhet den amerikanska armén, sina sysselsättningsparadigm. Från massiva och bepansrade engagemang i Atlanten och Centraleuropa skiftade begreppet anställning av de väpnade styrkorna mot projektion av makt (marinflyggrupp, strategiska bombplan, etc.) och styrka (markenheter och deras stöd, etc.) i en expeditionslogik. , var som helst på jordklotet. Denna utveckling korrelerades med ett mycket tydligt tekniskt framsteg över hela kapacitetsspektrumet, särskilt i informationssystem (NICT[efn_note]Ny informations- och kommunikationsteknik[/efn_note]); vilket ledde till en revolution i militära angelägenheter (RMA) som gav sin nuvarande form till militär underrättelsetjänst och genomförande av konflikter, från den strategiska nivån till den taktiska nivån: materialiseras i C4ISR-systemen[efn_note]Kommando, kontroll, kommunikation, dator, Underrättelser, övervakning, underrättelser[/efn_note]. Detta koncept av nätverkscentrerad krigföring i kombination med en expeditionslogik säkerställde de västerländska arméerna, ledda av den amerikanska armén, en avgörande militär överlägsenhet som gjorde det möjligt för dem att ingripa inom ramen för operationer i tillåtande och semi-tillåtande teatrar. Det vill säga med en konfliktintensitet från försumbar till låg: gerillakrigföring, terrorism, enheter som består av mediokert värde, etc. Den åtföljs av ingen tävling, eller lite omtvistad, i den tredje dimensionen: svag till noll luftvärnskapacitet, få eller inga luftvärnsflygplan. Fallen av 2NDU och 3:e Gulfkriget (1991 och 2003), Kosovo (1999), Afghanistan (2002), Libyen (2011) och Mali (2013), är de mest emblematiska.

Growler Kosovo försvarsanalys | Kommunikations- och försvarsnätverk | Syrien konflikt
Den amerikanska flottans Prowler EA6 utförde de flesta av Jamming-uppdragen under Kosovokriget. Här lyfter 2 Growler från Aviano NATO-basen i Italien

Återgången till Rysslands strategiska styrka (Syrien 2014), den massiva och snabba upprustningen av Kina, och därför deras förmåga att beväpna sina partner (Iran, etc.) tenderar dock att förändra situationen. Deras ökning av effekt översätter, förutom tillhandahållandet av C4ISR-system, allvarliga A2/AD-funktioner (Anti-Access/Aerial Denial). Dessa förmågor kan förbjuda eller göra en expeditionsstyrka och dess logistik tillträde till en given operationsplats genom att hota den senare över långa avstånd (missiler mot fartyg, förstärkt sjöfartskapacitet, försvar mot fartyg med lång räckvidd antenn…). De begränsar också handlingsfriheten när väl nämnda styrka är utplacerad (stora markenheter, högpresterande mark-till-luft-missiler, detektionssystem, elektronisk krigföring, cyberattacker, stöd och modernt luftförsvar, etc.). Allt är integrerat i integrerade ledningssystem. Denna typ av operationssal anses vara "icke-tillåtande"[efn_note] Det bör noteras att spektrumet av icke-tillåtande som presenteras inte utvecklas och kommer sannolikt att variera beroende på en teater, allt från system från rustika förbud till mycket tekniskt avancerade , som involverar olika expeditionsstorlekar.[/efn_note].

Frågan om elektronisk krigföring i den 3:e dimensionen

Elektronisk krigföring rör ROEM (elektromagnetisk intelligens). Det gäller detektering av elektromagnetiska signaler (detektering av luftfartyg och försvarsradar, luft-, sjö- eller landplattformar, etc.), avlyssning av kommunikation och vid behov störning av dem eller till och med berusning. Detta är till exempel rollen för EC-130 i den amerikanska armén. Elektronisk krigföring inkluderar också en offensiv komponent: försämring eller förstörelse av kommunikationsmedel och detektion, offensiv störning, förstörelse av markradar eller till och med ROEM-satelliter, etc.

Dessa förmågor är grundläggande i en icke-tillåtande miljö och i synnerhet i samband med SEAD-uppdrag (Suppression Enemy Air Defense) och följaktligen luftöverlägsenhet. Att garantera det sistnämnda är avgörande för att komma in i och sedan bemästra en omtvistad operationssal. Den tredje dimensionen är faktiskt den föredragna bäraren av teater ISR-medel; integreras i ett C4ISTAR-system[efn_note]ISR-system som integrerar parametrarna Targeting (dynamisk inriktning i realtid) och Asses (utvärdering av effekterna av attacker. Detta är en dynamik av OODA-slingan som bland annat möjliggörs av stridsdrönares banor [/efn_note], det är avgörande för informationscirkulationen i realtid mellan alla aktörer på teatern och kontrollen av operationstempot via OODA-beslutsslingan (Observation, Orientation, Decision, Action). förstörelse av luftvärnsdetekteringsmedel och jord-till-luft-missilbatterier via SEAD-uppdrag gör det möjligt för den tredje dimensionen att garantera handlingsfriheten för land- och sjöstyrkor: elektromagnetisk bländning av motståndaren, berövande av kommunikation, markstöd (CAS: " Close Air Support"), förstörelse av fientliga flygfält och förhindrande av möjliga flyganfall. Denna kombinerade vapenmanöver tillåter sedan, via den 3:a dimensionen, att ta och hålla marken, från brohuvudet till kontrollen av vitala områden som leder till EFR ( Önskad sluteffekt). Det garanterar också säkerheten för sjöfarts- och luftlogistiken, vilket ökar krafterna som finns i teatern.

EA18 Growler Harm analyserar försvar | Kommunikations- och försvarsnätverk | Syrien konflikt
EA18 Growler – AGM88 Harm-paret är idag en av Natos mest effektiva lösningar för SEAD-uppdrag.

Elektroniska krigföringsuppdrag, inklusive SEAD-uppdrag, faller inom kapaciteten hos EA-18 Growler och dess nya NGJ-MB-pod. I kombination med flygplanets andra sensorer kommer dess användbarhet att manifesteras över en stor del av flygplanets sysselsättningsspektrum: försämring av fientliga radarer och kommunikationssändare, stöd för deep strike-uppdrag, offensiv störning, stöd för maritimt krigföring, närstridsstöd, förbudsoperationer och penetrerande eskort. Growlern är också utrustad med AGM-88HARM antiradarmissiler, dess valfria vapen. Från och med då kommer EA-18 Growler att kunna fortsätta sina SEAD-uppdrag samtidigt som den hävdar sitt stöd till styrkorna via upptäckt och offensiv störning. Denna förbättring av Growlers förmågor är inte trivial. Det materialiserar amerikansk medvetenhet om sin nya strategiska miljö. Och dess önskan att behålla sin operativa fördel. Det är en ytterligare signal som skickas till dess kinesiska, ryska och iranska rivaler.

Franska armén: vilka förmågor på spektrumet?

Den franska arméns koncept för kraft- och maktprojektion kallas "First Entry". Det vill säga förmågan att projicera sig själv autonomt (operation Serval sedan Barkhane 2013) eller som en "ramnation" (operation Harmattan 2011) i en tillåtande eller semi-tillåtande verksamhetsmiljö. Om den behärskar hela spektrumet av förmågor, saknar den ändå resurser i djupet av spektrumet (kvantiteter), vilket mycket allvarligt begränsar dess förmåga att ingripa ensam i en icke-tillåtande teater[efn_note]Tekniskt och numeriskt, endast staterna- United är förmodligen kapabla att göra det.[/efn_note], och därför i samband med en högintensiv konflikt. Det förblir dock inom den mycket snäva klubb av nationer som behärskar dessa strategiska verktygskapaciteter.

spektra Rafale Försvarsanalys | Kommunikations- och försvarsnätverk | Syrien konflikt
SPECTRAs elektroniska försvarssystem Rafale idag utgör det enda skydd som finns för franska flygplan för att motverka avancerade luftvärnssystem.

När det gäller frågan om elektronisk krigföring upplever Frankrike en maktökning, men lider av vissa brister. Dess ROEM-kapacitet i den 3:e dimensionen tillhandahålls av två C-160 Gabriels (avlyssning av kommunikation, detektering av elektromagnetiska signaler, etc.) som snart kommer att ersättas av tre Falcon 8X. Vi kan möjligen citera lyssningsförmågan hos Atlantique II, maritima övervakningsflygplan som också kan operera i ökenmiljöer. När det gäller rymdkomponenten kommer Frankrikes kapacitet att förbättras avsevärt av satellitkonstellationen CERES. Problemet ligger dock i elektronisk krigföring på taktiska nivåer. Sedan antiradarmissilerna Jaguars och AS-1999 Martel lämnade tjänsten 37, har Frankrike i stort sett förlorat sin offensiva störningsförmåga men också sin SEAD-kapacitet. Försämrade lösningar är fortfarande möjliga, men de kommer att vara otillräckliga för att skydda handlingsfriheten i den 3:e dimensionen i en icke-tillåtande teater. Flygvapnet prioriterar överlevnadsförmåga med Thalès Fire Line Protection and Avoidance System (SPECTRA) som utrustar Rafales. Detta system har bra prestanda i defensiv störning, lockbete och detektering, men vissa tycker att det är otillräckligt jämfört med mer robusta nya generationens system som den ryska S-400. Det förblir otillräckligt när det gäller att penetrera en teater präglad av starka övergripande A2/AD-kapacitet.


Pierre D'Herbes – Elektronisk krigföringsanalys

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna