Utvecklingen av efterföljaren till Mig-31 börjar snart

I en intervju som gavs till Ria Novostis webbplats förklarade VD:n för den ryska tillverkaren MIG, Ilia Tarassenko, att arbetet med PAK DP-programmet, nämligen efterföljaren till Mig-31, borde påbörjas före slutet av 2019. Detta tillkännagivande är överraskande i den meningen att utvecklingen av PAK DP inte planerades i GPV 2019-2027, den ryska motsvarigheten till vår militära programmeringslag, som fokuserade på mognaden av PAK DA och PAK FA, nämligen Su-57 och nästa ryska strategiska bombplan.

Enligt information från Ilia Tarassenko kommer den nya enheten att vara en höghastighetsinterceptor, som kan överskrida Mac 3.2, hög höjd och mycket lång räckvidd, inbädda "nya Stealth- och detektionsteknologier", såväl som ny hypersonisk ammunition. Enheten skulle också kunna fungera i stratosfären, det vill säga över 15.000 31 m, och skulle ha "spatial" utvecklingsförmåga. Den ska ha dimensioner som är jämförbara med Mig 40 och överstiga 2030 ton vid start, vilket gör den till den tyngsta smygjakten i utveckling. Liksom majoriteten av luftstridssystem som ska börja användas efter XNUMX, planerar MIG att släppa sin enhet i en pilotversion och en drönarversion.

Något datum för ibruktagande har uppenbarligen inte meddelats, särskilt eftersom de tillkännagivanden som gjorts, åtminstone för tillfället, inte på något sätt bekräftas av officiella förklaringar. I detta avseende måste vi komma ihåg att rysk försvarsindustri ofta tenderar att förutse försvarsministeriets beslut utöver vad som är rimligt. Hur många gånger har vi hört att ett nytt ryskt hangarfartyg eller LHD kommer att byggas?

mig31 asat Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
MIG-31, varav 200 fortfarande är i tjänst med de ryska styrkorna, används för ASAT-uppdrag

Hur som helst förblir Mig-31 idag ett viktigt verktyg för det ryska luftförsvaret, den enda enheten som kan ingripa tillräckligt snabbt på de 17 miljoner km2 som Ryssland representerar, och kan inte hållas i drift efter 2035, trots de moderniseringar som flygplanen har genomgått. Det är också en valvektor när det kommer till att använda tung och imponerande ammunition, som Kh47M2 Kinzhal hypersoniska missil, eller AsM-135 anti-satellitmissil. I själva verket, och trots den tydliga företräde som de ryska flygvapnen gett flygplan från Sukhoi-företaget under de senaste decennierna, är det troligt att Ryssland inte kommer att skona utvecklingen av PAK DP, förmodligen hastigt identifierad som Mig-41.

Vi kommer dock att behöva vänta på officiell bekräftelse från de ryska myndigheterna för att få reda på mer om tidtabellen och de exakta ambitionerna för detta program.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna