Sri Lankas flotta fick en fregatt donerad av Kina

P625 Offshore Patrol Vessel (OPV), som heter SLNS Parakramabahu, gick i tjänst med Sri Lankas flotta under en ceremoni som hölls den 22 augusti i närvaro av president Maithripala Sirisena. Detta fartyg är ingen mindre än en kinesisk fregatt av typ 053H2 byggd 1990 och renoverad som en OPV, som erbjöds av Kina till de lankesiska myndigheterna.

Till skillnad från den ursprungliga fregatten, fråntogs P625 sina anti-skepps- och luftvärnsmissiler, liksom, med all sannolikhet, dess torpedrör och en del av dess sensorer, som visar bilderna som publicerades under ceremonin. Den behåller dock sin dubbla automatiska 100 mm kanon och sina 4 30 mm kanoner, överlag mycket respektabel beväpning för en OPV avsedd, enligt den lankesiska marinen, för sjösäkerhet och offshore assistansuppdrag.

Med slutet av leveransen av de 30 Type 054/A fregatter, och starten av konstruktionen av Type 054B modellerna, finner den kinesiska marinen att ha ett stort antal relativt nya fartyg, såsom Type 053H2 som togs i bruk i bästa fall av 1990-talet, men föråldrade med tanke på de nya fartyg som massivt går i tjänst, och som har vapen, sensorer och stridssystem av en helt annan generation. Faktum är att det är lätt för de kinesiska myndigheterna att erbjuda dessa fartyg i en "degraderad" version gratis till sina partners, i synnerhet för att garantera deras lojalitet till det nya Silk Roads-projektet.

Men även om den erbjuds kan operationen visa sig vara ekonomiskt intressant för den kinesiska ekonomin. Utöver underhållet av byggnader, som kräver regelbunden tillförsel av reservdelar, sparar de kinesiska myndigheterna också på att koppla av på fartyget, ett ofta dyrt åtagande, särskilt för gamla byggnader som ofta är täckta med asbest som kräver viktiga försiktighetsåtgärder. Framför allt, när det gäller nya flottor, gör detta det möjligt att utbilda personal i system och utrustning av kinesiskt ursprung, vilket i hög grad gynnar Pekings erbjudanden när det gäller att skaffa nya byggnader eller nyare, eller tyngre.

Tipu sultan1 Typ 21 fregatter Pakistan Navy Defense News | Militära allianser | Militär flottkonstruktion
6 av de 8 Type 21 fregatter byggda för Royal Navy överfördes till den pakistanska flottan

Britterna har gjort detta till en specialitet och systematiskt erbjudit sina byggnader längre än 20/25 år till sina allierade på andrahandsmarknaden. Så var ett mycket stort antal västerländska och allierade flottor utrustade med typ 21 Amazon-fregatter (6 enheter sålda till Pakistan) och 22 Broadsword (7 enheter sålda till Brasilien (4), Rumänien (2) och Chile (1)) när Typ 23:orna togs i bruk, då fartygen hade knappt mer än 20 års tjänst. De intäkter som sålunda genererades gjorde det möjligt att finansiera ett fåtal typ 23:or, och underhållet av ett 13-tal fregatter som såldes gjorde det möjligt för brittiska varv och utrustningstillverkare att upprätthålla ytterligare återkommande aktivitet när nationella beställningar blev mer sällsynta.

På liknande sätt såldes eller gavs 21 av den amerikanska flottans 51 OH Perry-fregatter till de turkiska, pakistanska, polska, egyptiska och bahrainska flottorna. Men till skillnad från de kinesiska ansåg de amerikanska myndigheterna att det inte var användbart att byta ut sin OH Perry på 90-talet, vilket genererade det nuvarande operativa underskottet i den amerikanska flottans ASM-fält, som FFG/X-programmet måste fylla omgående.

I detta avseende visar ”Socle Défense”-modellen att utsläppandet av begagnade sjöförband på marknaden efter 20 års tjänst gjorde det möjligt att mycket avsevärt optimera användningen av industriella verktyg på lång sikt, med betydande produktivitetsvinster. och priser, och en betydande förstärkning av dominansen på den internationella marknaden. I samband med Positive Value Defense-doktrinen gör det det möjligt att finansiera byggandet av en betydligt större, mycket effektivare och modernare flotta (marin, luft eller pansar), utan extra kostnader för statsbudgeten.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna