Indien överger omkonstruktionen av sina Jaguarer och kämpar för att modernisera sitt flygvapen

Indiska myndigheter meddelade avstängning, sedan annullering, av kontraktet för omkonstruktion av 80 av dess Jaguar-attackplan av Honeywell F125-reaktorer, anses den amerikanska tillverkarens finansiella erbjudande på 2,4 miljarder dollar vara för högt. Detta tillkännagivande ifrågasätter hela det redan mycket kaotiska moderniseringsschemat för det indiska flygvapnet, och hotar på kort sikt 6 av dess stridsskvadroner av de 29 i tjänst, medan det indiska flygvapnet uppskattar att det måste ha 40 skvadroner att bära ut alla sina uppdrag. De indiska Jaguarerna genomgår redan en modernisering av sin flygelektronik, men övergivandet av den nya motorn riskerar att påskynda att hela flottan dras ur drift, eftersom Adour-motorerna som driver flygplanet skulle ha sett sin prestanda minska med 15 till 30 % över åren.

Förutom ett program som syftar till att återvinna reservdelar för att utöka underhållet av flygplanet från tidigare användare av Jaguar, skulle regeringen också överväga, enligt artikeln i "The Print", att öka antalet ytterligare Su-30MKIs som beställs, för att kompensera för det driftsunderskott som tillbakadragandet av Jaguarerna skulle orsaka.

SU30mKI och Tejas Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Su30MKI och Teja, två av de främsta utmanarna för att ersätta indiska Jaguarer, med Rafale Franska

Faktum är att under de senaste veckorna har tillkännagivanden följt på varandra om nya flygplansanskaffningsprogram från IAF, med argument som ofta motsäger dem. För två veckor sedan upprepade vi ryktet om en möjlig order på 200 Rafale, men sedan dess har ett nytt rykte talat den här gången om en ny ordning på 36 Rafale dök upp. Samtidigt ytterligare beställningar Su-30MKI och Mig-29 med Ryssland diskuteras regelbundet, men ger inte upphov till några fasta order. På senare tid var det så Tejas tur att skapa rubriker, med en möjlig beställning på 80 enheter för 3 miljarder dollar.

Alla dessa hypoteser möter samma konceptuella dikotomi som har hämmat det indiska försvarsarbetet i flera år. Faktum är att premiärminister Modi, omvald med absolut majoritet i parlamentet i våras, har gjort "Make in India" till en av pelarna i sin ekonomiska och industriella politik, och vill göra Indien till en global aktör inom tillverkningsindustrin flygteknik. Men denna doktrin krockar våldsamt med en verklighet som verkar orubblig, nämligen den indiska industrins kritiska ineffektivitet. Således erbjöd den statliga tillverkaren HAL sina Tejas till ett pris av 450 crore, eller 60 miljoner dollar per enhet, medan Saab erbjuder sin Gripen E/F för endast 42 miljoner dollar, en enhet som är mycket mer avancerad, effektiv och pålitlig. Liknande problem uppstod med HAL:s Su-30MKI produktionslinje, med enheter tillverkade i Indien som kostade 50 % mer än de från Ryssland, med betydande kvalitetsproblem dessutom. Konsortiet Rafale hade också stött på svårigheter med denna order, vilket ledde till att Dassault vägrade att garantera tillgängligheten för flygplanen om de byggdes av HAL, vilket ledde till att MMRCA-kontraktet för 114 flygplan för att beställa 36 flygplan byggda i Frankrike annullerades.

JF17 Pakistans försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
JF17 Thunder som samproducerats med Kina har blivit spjutspetsen för det pakistanska flygvapnet.

Dessa politiska och industriella förseningar har lett till en mycket betydande försvagning av de indiska flygvapnen, som idag bara har 29 jaktskvadroner, varav endast 18 är utrustade med flygplan som anses "moderna" såsom 225 Su-30MKI, 65 Mig29 och 60 Mirage 2000. Resten av den indiska flottan är utrustad med gamla flygplan, även om de regelbundet moderniseras, som Mig21, Mig27 och Jaguar, som representerar mer än 360 flygplan som snabbt måste tas ur drift och bytas ut, om så bara för att behålla det nuvarande formatet. Faktum är att idag är det "användbara" indiska flygvapnet ungefär likvärdigt med det i Pakistan, som ställer in mer än 150 JF-17 Thunder och 76 F16 delvis uppgraderat till Block 52-standarden. Det är därför omöjligt att samtidigt möta Pakistan och Kina om nödvändigt, som idag är den indiska generalstabens huvudsakliga oro, och anledningen till att den driver en kampanj för att snabbt lansera nya kontrakt om Rafale, Mig-29 och Su-30MKI, även om han föredrar det franska planet.

En sak är säker, den industriman som effektivt kommer att "knäcka" den indiska modellen och kunna säkerställa effektiv produktion samtidigt som han respekterar "fabrikat i Indien", kommer att ha en asfalterad väg framför sig under många år i New Delhi. Detta verkar vara vad konsortiet arbetade med. Rafale " dra fördel av offsetklausuler som åtföljer det första kontraktet för 36 flygplan för att designa ett effektivt ekosystem redo att stödja ekonomisk och pålitlig lokal produktion av franska flygplan, oavsett om det är inom flygteknik, ombordelektronik och framdrivning. Allt som återstår är att hoppas på Rafale När det gäller Indien, att ett avtal snabbt kommer att uppstå för att övervinna det dödliga operativa underskottet som hotar landet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna