Algerisk Kilo-ubåt avfyrar Kalibr-PL-missil under övning

Uppdatering 28/09/2019 : Enligt en artikel publicerad av Sputnik om detta test involverade avfyrningen inte en 3M14E-missil från Kalibr-PL-systemet, utan en 3M54E Club-S-missil, också tillhörande Kalibr-systemfamiljen, men med en mycket mer begränsad räckvidd. , mellan 220 och 280 km, med övervägande användning mot sjömål. Men om testet av en 3M14E skulle kunna utgöra en betydande händelse, eftersom missilen ännu inte officiellt har exporterats av Ryssland, och dess prestanda klassificerar den i kategorin långdistanskryssningsmissiler med potentiell strategisk, är detta inte fallet med 3M54E Club-S, vars export har dokumenterats i flera flottor, framför allt i Algeriet och Vietnam, och vars prestanda är jämförbar med prestanda för ett flertal anti-skeppsmissiler som kan användas mot landmål, såsom det franska MM40 Blocket III Exocet, den norska RBS15, eller den amerikanska harpunen.

Fram till för några år sedan hade bara tre flottor i världen ubåtar som kunde göra konventionella attacker mot land: USA, Storbritannien och Ryssland. Sedan dess har Kina, och mycket snart Frankrike med SSN Barracuda, anslutit sig till denna mycket exklusiva klubb. Därför det faktum att två algeriska ubåtar genomförs framgångsrika uppskjutningar av Kalibr-PL kryssningsmissiler[efn_note]se uppdateringen i början av artikeln[/efn_note] representerar en mycket viktig händelse i maktbalansen i Medelhavsområdet.

Den algeriska flottan, om den i allmänhet är ganska diskret på den internationella scenen, och den bara är 6000 man stark, är ändå välutrustad med 6 kilos ubåtar (2 projekt 877 och 4 projekt 636), 5 lätta fregatter (3 Koni och 2 Meko-200), 10 korvetter inklusive 3 moderna och välutrustade kinesiska C28, ett överfallsfartyg med helikopter i San-Giorgio-klassen, 2 LST och ett tjugotal patrullbåtar, med stöd av 20 Merlin, Super- Lynx och Ka-52 helikoptrar. Detta är en anmärkningsvärd styrka för ett land med en BNP 15 gånger lägre än Frankrikes. Med kapacitet att använda Kalibr-PL kryssningsmissiler[efn_note]se uppdateringen i början av artikeln[/efn_note], med en maximal räckvidd uppskattad mellan 1500 och 2500 km, perfektionerar den algeriska flottan sina redan betydande kapaciteter, oavsett om termer av krigföring mot fartyg (C802, SS-N-25 och RBS-15 missiler), ASM-krigföring, luftvärnsförsvar (HQ-7 (skallerorm) missiler, Aster 15 och Umkhoto), och kraftprojektion.

Meko A200Algeria Defense News | Algeriet | Ubåtsflotta
Den algeriska flottan har 2 Meko-200 fregatter utrustade med sydafrikanska Umkhoto medeldistans luftvärnsmissiler

Det algeriska flygvapnet är 25.000 185 starka och ställer in mer än 2013 jaktplan, lika många som det franska flygvapnets format enligt franska LBDSN 58, inklusive 30 Su-18, 35 Su-52 och 34 Su-5 i leveranser, stöds av 78 Il-35 tankfartyg, och 130 C76, IL295 och C90 transportflygplan. Den använder också 28 Mi-24 och Mi-170MkIII stridshelikoptrar, och 8 Mi-26, Mi-139 och AW3 transporthelikoptrar. Slutligen har den ett obestämt antal drönare, inklusive kinesiska MALE CH-4 och CHXNUMX drönare, och lokalt tillverkade enheter.

Su30 ALgeria Defense News | Algeriet | Ubåtsflotta
Algeriska flygvapen använder 58 Su-30 multi-purpose jaktplan

Landarmén är den största, med 180.000 2600 man i aktiv tjänst, och har 750 90 stridsstridsvagnar inklusive 600 T72 (i produktion) och 2500 moderniserade T3500:or, 220 300 pansarvagnar och infanteristridsfordon, 50 1 lätta 50 pansarfordon, , 48 flera raketuppskjutare inklusive 8 TOS-300 och 2 Smerch och 48 Iskander-system. Luftvärnsförsvar tillhandahålls av 2 S2PMU-1-batterier, XNUMX Buk-MXNUMX medeldistanssystem, ett okänt antal TOR-MXNUMX-system och hundra Pantsir SXNUMX-system, för att bara nämna moderna system, i tusen- flerskiktsark som är karakteristiska för ryskt luftvärnsförsvar.

T90 Algeriets försvarsnyheter | Algeriet | Ubåtsflotta
Algerisk industri tillverkar 500 T90 för sina väpnade styrkor

En sak är säker, Algeriet har betydande militär potential i Nordafrika och i Medelhavsområdet. Dess förmåga att nu använda Kalibr-PL kryssningsmissiler[efn_note]se uppdateringen i början av artikeln[/efn_note] från ubåtar kompletterar perfekt potentialen hos system som Iskander, och Su-34 och Su-30, för att eliminera fiendens kust- och luftvärnsförsvar, och slå dess kommandoposter och logistikcentra på djupet, för optimal användning av dess andra medel, vare sig det gäller land, luft eller sjö. Om vi ​​inte kan förutse effektiviteten hos en militär styrka baserat enbart på dess inventering av utrustning, kan vi inte förneka att de algeriska väpnade styrkorna har en perfekt sammanhängande och balanserad uppsättning utrustning, för att potentiellt kunna svara på ett mycket stort antal engagemangsscenarier .

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna