Kinesiska ingenjörer har enligt uppgift utvecklat ett nytt material som absorberar radarvågor upp till 30 dB.

Tillkännagivanden om stora vetenskapliga genombrott som kommer från Kina är ganska vanliga, och lika vanliga är deklarationer av denna typ som inte stöds av några verifierbara fakta. Således har kinesiska ingenjörer på senare år hävdat stora framsteg inom områdena EM-Drive, Av kvantdatorer, Av kvantradar, riktade energivapen, radaroch metamaterial, men väldigt få fakta eller demonstrationer stödjer dessa påståenden.

Efter att ha vidtagit denna nödvändiga försiktighetsåtgärd hävdar professor Luo Xiangang och hans team från Institute of Optics and Electronics vid Chengdu Academy of Sciences att de har utvecklat en matematisk modell för att modellera mikrostrukturen hos en material som kan absorbera 10 till 30 decibel radarenergi som den utsätts för, och detta på ett frekvensband som sträcker sig från 300 MHz till 40 GHz, det vill säga de frekvensband som används mest för detektering av flygplan och fartyg, inklusive UHF-bandet. Detta material skulle göra det möjligt att reducera effekten av den reflekterade radarsignalen med en faktor som sträcker sig från 10 (10 dB) till 1000 (30 dB).

Denna teknik, kallad "metasurface", skulle göra det möjligt att erhålla avancerad radarsmygprestanda, utan att tillgripa profiler som är avsedda att reflektera radarvågor i speciella vinklar som är specifika för 5:e generationens flygplan, vilket ofta orsakar aeronautiska prestandaproblem. Dessutom skulle det göra det möjligt att utvidga effektiviteten av smygverksamhet utanför bara frontsektorn, som idag, och skulle kunna användas, bortom flygplan, på stridsfartyg, pansarfordon och missiler.

F35coatingPaint Defense News | Försvarsinstitutionella kommunikation | Meta-material försvar
Närbild på "anti-strålningsfärgen" på F35, också baserad på ett metamaterial. En cell mäter mindre än en mikron.

Men mycket information om detta "genombrott" är idag okänd, såsom tekniska begränsningar, termisk och nötningsbeständighet, eller mer prosaiskt priset på dessa material. Alla dessa parametrar är dock avgörande för att utvärdera dess tillämpbarhet inom det industriella och operativa området. Låt oss i detta avseende komma ihåg att antiradarfärgen som täcker F35 också är effektiv, dock utan att tillkännage så betydande absorptionskapacitet, men dess applicering är mycket känslig och därför dyr, samtidigt som dess livslängd är relativt kort. Dessutom arbetar många laboratorier, inklusive i Europa, aktivt med dessa metamaterial, som erbjuder enorma möjligheter för att utöka effektiviteten hos befintliga och framtida system.

Det här tillkännagivandet öppnar ett nytt fönster på Schrödingers katt, eftersom vi måste betrakta tillkännagivandet som troligt och överväga dess operativa implikationer, samtidigt som vi tar hänsyn till möjligheten för en desinformationsoperation, eller helt enkelt , från en överdriven entusiasm från det vetenskapliga laget. Denna osäkerhet som skapats är förmodligen ett av målen som Peking eftersträvar, genom att tillåta den att ses genom att vara ursprunget till det offentliga tillkännagivandet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna