Turkiet redo att köpa Patriot Systems utöver sin S400

Enligt den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu skulle Ankara vara redo att förvärva Patriot-luftförsvarssystem om Washington gick med på denna transaktion. I annat fall kommer Turkiet att köpa andra S400-system, för att komplettera de batterier som redan har förvärvats och som för närvarande levereras.

Vi förstår, i denna förklaring, att detta är ett hot från de turkiska myndigheterna gentemot Washington och Nato, om embargot mot F35 bibehölls. Faktum är att Mevlut Cavusoglu inte hänvisar till något tillbakadragande av de S400 som redan förvärvats, som krävdes av Mr. Esper, den amerikanske försvarsministern, för att återuppta leveransen av F35:or. Å andra sidan öppnar det för möjligheten att skaffa Patriot-system, för att få ett luftvärnssystem kompatibelt med Natos standarder.

Genom att gå tillväga på detta sätt riktar sig de turkiska myndigheterna i första hand till sin allmänna opinion, eftersom de amerikanska reservationerna inte hänför sig till förvärvet av Patriot-system, utan till samboendet av F35-flygplan och S400-system, som sannolikt kommer att förse Ryssland med strategiska data om Natos smygapparat. Således, om Ankara snarare än S400 hade valt den fransk-italienska SAMP/T Mamba, skulle Washington inte ha implementerat det nuvarande embargot, även om den amerikanska industrin säkerligen skulle ha använt alla argument för att få turkarna tillbaka till mer "rättvisa" överväganden .

Faktum är att detta tillkännagivande, som vid första anblicken kan se ut som en öppning mot USA, är inget annat än en ändring av det politiska budskapet som är avsett för den turkiska opinionen, för att förutse de sannolika konsekvenserna av att behålla beslutet om avslaget. att leverera F35-flygplanet, och att förbereda det för de sannolika konsekvenserna av förvärvet av ryska flygplan, vilket kommer att leda till betydande spänningar med Nato.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna