Varför är budgetavkastningen för investeringar i försvarsindustrin större än 100% i Frankrike?

Sedan 70-talet och de två oljekriserna har investeringar i den nationella försvarsindustrin mycket ofta uppfattats politiskt och offentligt som ett nödvändigt ont, som bör reduceras och optimeras, till den grad att effektiviteten hos franska militära verktyg för närvarande undergrävs. Förutom uppfattningen om dess inverkan på skattebördan, uppfattas de också som ekonomiskt och socialt improduktiva och som att de undergräver statens investeringskapacitet inom mer "viktiga" områden, såsom hälsa eller utbildning. . Denna instrumentalisering av fenomenet vräkning, vilket är hur det faktum att klä av Paul för att klä Jacques omnämns i ekonomin, har till och med gett upphov till direkta jämförelser mellan inköp av utrustning och den potentiellt likvärdiga användningen av denna summa av staten för sjuksköterske- eller lärartjänster. Sålunda, under Frankrikes intervention i Syrien, i en koalition med Storbritannien och USA, skapade vissa nationella medier sina rubriker om priset för operationen och den ammunition som avfyrades, för att skapa en känsla av "värdelösa" utgifter bland befolkningen.

Den metodiska studien av de teoretiska och observerade ekonomiska och sociala effekterna av investeringar i försvarsindustrin erbjuder dock en helt annan syn på situationen, som sannolikt kommer att vända den övergripande uppfattningen av kostnaderna förknippade med den och effekterna av vräkning, och kan ge ett radikalt annorlunda förhållningssätt till försvarets budgetbeslut. Denna studie kommer från Positive Valuation Defense-doktrinen och Socle Défense-programmet, som föreslår ett innovativt tillvägagångssätt för finansieringen och den övergripande organisationen av försvarsinsatsen i Frankrike som i Europa, för att uppnå strategisk autonomi, för att stärka Frankrikes roll och Europa på den internationella scenen, och att minska riskerna för stora konflikter på kontinenten såväl som mot teknologiska eller kärnvapenmakter.

Fregatten 22Languedoc22 en av de 6 1:a rang fregatter FREMM Defense Analyser | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport
Med endast 15 förstklassiga fregatter har den franska flottan inte tillräckliga resurser för att säkerställa alla nuvarande och framtida uppdrag.

För denna demonstration kommer vi att studera den budgetmässiga och sociala effektiviteten av en investering på 1 miljon euro per år i försvarsindustrin, för att härleda antalet skapade och säkrade jobb, intäkterna och sociala besparingar som genereras, såväl som intäkterna och besparingarna på statsbudgeten till följd av denna investering.

1- Jobb skapade

Under de senaste åren har 2 nyckelvärden kommunicerats angående BITD, eller Defence Industrial and Technological Base, var och en från sin egen omfattning:

  • 160.000 16 jobb för XNUMX miljarder euro i omsättning
  • 200.000 20 jobb för XNUMX miljarder euro i omsättning

Skillnaden mellan dessa två värden kommer från den omkrets som anses definiera vilka aktiviteter som faller inom ramen för BITD. Det slutliga resultatet förblir dock detsamma, eftersom en investering på 1 miljon euro årligen i båda fallen finansierar 10 positioner i BITD under ett år. Detta värde överensstämmer med förhållandet mellan genomsnittligt mervärde som skapas per anställd i Frankrike, vilket är cirka 83.000 100.000 € per år, där försvarsindustrin, av teknisk natur, utvecklas runt XNUMX XNUMX € per år.

Å andra sidan är medellönen för en anställd i Frankrike endast 45.000 50.000 € per år; vi tar 10 500.000 € som referensvärde i BITD. Därför, när den genomsnittliga lönekostnaden för de 500.000 jobb som skapats tidigare har dragits av, återstår det 300.000 4 euro av de miljoner euro som investerats, avsedda att betala företagsskatter (exklusive moms, som vi inte kommer att beakta här), ersättningsandelsägare och särskilt underleverantörer som inte tillhör BITD, tillhörande företagets tjänsteföretag och industriella underleverantörer. Av dessa 6 XNUMX euro är XNUMX XNUMX dedikerade till detta underleverantörsnätverk, vilket genererar fyra jobb på första nivån och totalt sex indirekta jobb genom rekursion.

Rafale.SCALP EG AdlA 1068x710 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport
Flygvapnets stridsflotta har idag ett operativt underskott på nästan 50 %, vilket tvingar till att uttömma potentialen hos både flygplan och personal.

Detta beräkningsvärde är lägre än det värde som observerats av fältstudier utförda i Frankrike på de olika sysselsättningsområden där försvarsindustrin är verksam, särskilt i Toulon, Lorient-Brest och Bourges, vilket visar ett antal indirekta jobb som skapas per miljon euro, allt från 7 till 14, med ett genomsnitt på 9. Skillnaden är säkerligen kopplad till den definition som används för att karakterisera indirekt sysselsättning. Faktum är att flera studier tar ett jobb som ägnar mer än 50 % av sin verksamhet till försvar som referens. I en makroekonomisk ansats måste synen på sysselsättning vara heltäckande, för att bedöma antalet arbetstillfällen som potentiellt skapas genom tillförseln av ytterligare 1 miljon euro per år till försvarsindustrin. Det är därför vi föredrar beräkningsvärdet på 6 indirekt skapade arbetstillfällen, och inte värdet av 9 indirekta jobb som observerats på marken, per investerad miljon euro.

Dessutom kommer dessa 16 skapade jobb att förbruka en betydande del av deras löner i anställningspoolen, vilket skapar konsumtionsjobb eller inducerade jobb. Baserat på en årlig lönekostnad på 50.000 15.000 euro kommer anställda därför att tillföra 4 2 euro i genomsnitt per år till konsumtion, vilket genererar 6 direkta jobb och 8 indirekta jobb, eller 19 inducerade jobb. Även här är de värden som rapporterats av fältstudier högre och når XNUMX jobb som skapats för de XNUMX direkta och indirekta jobben som genereras.

Faktum är att 1 miljon euro som investeras i försvarsindustrin varje år kommer att generera 10+6+6 = 22 datorjobb, eller 27 observerade jobb i landet. Som en påminnelse, enligt räkenskapsrätten, kommer CICE, som kostar 20 miljarder euro per år, bara ha gjort det möjligt att spara 4 jobb per miljon årliga euro som staten investerar. Försvarsindustrins specifika effektivitet på sysselsättningsområdet är kopplad till flera faktorer:

  • Låg exponering för import i underleverantörsnätverket, även om framsteg behöver göras på detta område
  • Den industriella dimensionen av investeringar, som verkar med en rekursiv ekonomisk multiplikatorkoefficient som är större än investeringar i konsumtion eller köpkraft till exempel. Således säkrar 1 miljon euro investerad i köpkraft endast sysselsättningen för 8 personer i Frankrike, på grund av importerade produkters betydelse för hushållens konsumtion, fångst av finansiella produkter och sparande.
  • Den tekniska dimensionen av investeringar, som agerar på tekniska kluster på företagsnivå, den lokala och nationella ekonomin.
  • Staten är legitim att investera i försvarsindustrin och kan hävda nationella säkerhetsklausuler för att gynna nationella företag i sina utrustningsprogram, medan den inte kan göra det för andra typer av investeringar med hänsyn till europeiska regler.

1 miljon euro inom försvarsindustrin genererar 22 jobb i Frankrike

Faktum är att med 22 jobb skapade och konsoliderade per investerad miljon euro per år, är försvarsindustrin statens mest effektiva investering när det gäller sysselsättning idag.

Fransk Leclerc-stridsvagn i manöver Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport
Med endast 200 moderniserade Leclerc-stridsvagnar kommer den franska armén att ha färre stridsstridsvagnar än en enda rysk pansardivision

2- Den sociala och skattemässiga avkastningen av de skapade jobben

Varje jobb som skapas av investeringar i försvarsindustrin kommer att generera sociala intäkter och skatteintäkter. I genomsnitt utgör sociala avgifter och skatteavgifter 46 % av företagets lönesumma. Om man tar 50.000 23.000 euro per år per löneanställd som grund för beräkningen, motsvarar sociala avgifter 27.000 6000 euro per år. Dessutom kommer en anställd som får en nettoårslön på 10 XNUMX euro att betala XNUMX XNUMX euro i skatt, oavsett om det gäller moms, audiovisuell skatt och inkomstskatt. Men staten kompenserar idag för sociala underskott för nästan XNUMX miljarder euro per år, sociala organisationer har inte lagstadgad rätt att ta på sig skulder. Faktum är att de sociala intäkterna som genereras direkt påverkar sociala underskott, men också det offentliga underskottet.

1 jobb genererar 23.000 XNUMX €/år i sociala intäkter

1 jobb genererar 29.000 XNUMX €/år i skatte- och budgetintäkter

Dessutom undslipper dessa skapade jobb naturligtvis kretsen av arbetssökande, vare sig de kompenseras eller inte. I Frankrike får en kompenserad arbetssökande i genomsnitt 15.000 1250 euro per år i ersättning (3.000 5.000 euro per månad). Arbetssökande kostar i genomsnitt 50 50 euro per år i stöd- och utbildningsåtgärder och XNUMX XNUMX euro per år i sociala förmåner, såsom RSA. I denna studie kommer vi att anta att XNUMX % av de jobb som skapas kommer från kompenserade arbetslösa och XNUMX % av okompenserade arbetssökande. Faktum är att i genomsnitt kommer varje jobb att generera en besparing på:

Sociala och budgetmässiga besparingar per jobb = ((15.000 3.000+5000 3000)+(2+13.000))/XNUMX = XNUMX XNUMX €/år

Faktum är att varje jobb i slutändan kommer att generera följande intäkter:

1 jobb genererar 36.000 XNUMX € i intäkter och sociala besparingars

1 jobb genererar 42.000 XNUMX € i intäkter och budgetbesparingar.

3- Den direkta sociala och skattemässiga avkastningen av investeringar i försvarsindustrin

Allt som återstår i vår demonstration är att utvärdera den budgetmässiga och sociala avkastningen som de 22 direkta, indirekta och skapade jobben kommer att generera. Således genererar och säkrar 1 miljon euro som investeras i försvarsindustrin per år 22 jobb, 792.000 924.000 euro i inkomster och sociala besparingar och XNUMX XNUMX euro i intäkter och budgetbesparingar.

Försvarsindustrins investeringseffektivitet
22 jobb / €m / år
79,2 % social avkastning
92,4 % budgetavkastning

Dessa är inställda värden, lägre än de värden som observerats under fältstudier. Men de tillåter oss att ta en helt annan titt på de utträngningseffekter som vi lätt tillskriver investeringar i försvarsindustrin.

Den 4:e RHFS gasell tiger cougar caracal Försvarsanalyser | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport
Arméns Lättflyg tvingas hålla sina gaseller i tjänst till 2030, även om dessa flygplan idag är mycket sårbara för moderna luftvärnssystem.

4- Integration av export

I genomsnitt representerar exporten 40 % av den franska BITD:s omsättning. En del av denna omsättning genereras dock utomlands, och vi kommer i denna analys att ta ett basvärde på 25 % uppnått i Frankrike. Ökningen av "inhemska" försvarsinvesteringar ökar mekaniskt den franska BITD:s attraktivitet på internationella marknader. När det väl har medgetts att den budgetmässiga avkastningen av en investering i försvarsindustrin var större än 90 % när den gjordes i Frankrike, är det möjligt att föreställa sig mekanismer för statliga bidrag till beställningar från utländska kunder till franska BITD när dessa görs i Frankrike.

I vilket fall som helst, på basis av 25 % av BITD:s omsättning som består av order avsedda för export och utförda i Frankrike, kan effektiviteten av investeringar i försvarsekonomin korrigeras med en faktor på 75 %/25 % eller 33 %. Från och med då blir beräkningsvärdena enligt nedan

Försvarsindustrins investeringseffektivitet
29 jobb / €m / år
105,6 % social avkastning
123,2 % budgetavkastning

Slutsats

Vi förstår att effektiviteten av investeringar i försvarsindustrin i Frankrike är exceptionell, särskilt under de nuvarande förhållandena med arbetslöshet och offentliga och sociala underskott. Inte nog med att de inte orsakar någon utträngningseffekt, eftersom de budgetmässigt är större än 100 %, utan de agerar samtidigt på offentliga och sociala underskott. Genom att öka utrustningskrediterna för de franska arméerna med 15 miljarder euro skulle staten således skapa mer än 430.000 125.000 jobb, inklusive 3,5 5 i BITD, generera en budgetbonus på XNUMX miljarder euro och helt lösa problemet med underskott. det är nödvändigt att minska ålderspensioner, arbetslöshetsersättningar eller höja beskattningen. Det skulle till och med vara möjligt att sänka socialförsäkringsavgifterna med XNUMX miljarder euro i Frankrike för att öka tillväxten.

Vissa reservationer måste dock göras beträffande denna demonstration. Således är den budgetmässiga och sociala avkastningen, liksom de skapade jobben, inte omedelbar och sprids över 5 till 7 år. För att stödja dessa framsteg utan att belasta offentliga medel är det därför nödvändigt att tillhandahålla en innovativ finansieringsåtgärd för att delvis stödja investeringen i den inledande fasen. La Défense à Valorisation Positive föreslår användning av programföretag, blandekonomiföretag som genomför finansieringen av programmet mellan betalningen av depositionen och leveransen av utrustningen till arméerna.
Dessutom måste exporteffektiviteten garanteras i volym genom en stödåtgärd, presenterad i form av ett bidrag från staten på uppdrag av dess partners, beräknat på grundval av den budgetmässiga avkastningen. Detta tillvägagångssätt skulle göra det möjligt att göra Frankrikes svaghet, nämligen dess finanspolitiska tryck, till en kraftfull tillgång på den internationella scenen, utan att detta involverar statliga budgetkrediter, eftersom den är självgenererad av budgetavkastningen.

En E2 C Hawkeye redo att slungas upp på däcket på det franska atomhangarfartyget Charles de Gaulle Defense Analysis | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport
Med ett enda hangarfartyg kan den franska marinen inte säkerställa beständigheten för Naval Aviation-gruppen, även om det är en integrerad del av avskräckningen.

Dessutom görs demonstrationen som görs här "på ett minimum", och det skulle vara möjligt att avsevärt förbättra resultaten. Genom att gynna anställning av arbetslösa som får ersättning ökar vi således direkt investeringens sociala och skattemässiga effektivitet. Å andra sidan, genom att gynna nationell underentreprenad och genom industriella omplaceringsåtgärder som stöds av en markanvändningsplan, skulle vi öka antalet indirekta och inducerade jobb som skapas, såväl som investeringarnas ekonomiska effektivitet. Slutligen, genom att integrera försvarets industriella planering i en lång cykel, på 20 eller 25 år, skulle vi avsevärt öka BITD:s industriella effektivitet, både nationellt och internationellt, med ökad produktivitet och attraktionskraft som följd för utökad export. Dessa åtgärder är integrerade i Socle Défense-programmet. Observera att investeringarnas effektivitet minskar till över 15 miljarder euro på grund av den adresserbara exportmarknaden, försvinnandet av sociala underskott och minskad arbetslöshet. Modellen är därför inte universell, utan kontextuell och begränsad i volym.

Slutligen gäller detta tillvägagångssätt för Frankrike, såväl som för många europeiska länder. Men Frankrike är det enda landet i Europa som har en global BITD som kan producera all utrustning som behövs för sina väpnade styrkor, med några få undantag. Denna observation har lett till att många länder vill utveckla sin egen BITD, och därmed hoppas kunna maximera den budgetmässiga och sociala effekten av försvarsindustriella investeringar. Genom att göra detta minskar marknaden för tillgänglig export samtidigt som antalet aktörer inom detta segment ökar, vilket skapar en stark obalans mellan ett stort utbud och en minskad efterfrågan. Därför kommer endast BITD:er som kan överleva enbart på inhemsk konsumtion att kunna övervinna den kris som hotar under de kommande åren på den globala vapenmarknaden, en kris som förstärks av ankomsten av stora aktörer som Kina. Med en exportexponering på 40 % idag är den franska BITD uppenbarligen hotad, och strategin för försvar med positiv valorisering skulle göra det möjligt att minska denna exponering till 25 %, samtidigt som partnerländerna stöds med ett budgetbidrag från staten. inte att mångfaldiga industriella aktörer.

Även om den franska försvarsmakten är utsatt för betydande moderna utrustningsunderskott och ett formatproblem, skulle det vara möjligt att utforma en nationell försvarsinvesteringsplan som skulle ge svar på operativa frågor, såväl som sociala och budgetmässiga underskott. , genom att skapa ett betydande antal av jobb. Organiserad i ett program som försvarsbasen, skulle denna plan kunna tjäna som grund för en industriell återhämtning organiserad kring BITD, till förmån för säkerheten för landet, dess soldater och dess allierade, utan att kräva budgetåtgärder som den tillfälliga ökningen i underskott, höjning av avgifter eller minskning av pensioner, pensioneringar och ersättningar. Om Frankrike alltså faktiskt skulle lösa sina sociala underskottsproblem genom att minska sin arbetslöshet till 6,5 % samtidigt som socialförsäkringsavgifterna sänks, samtidigt som regeln om 3 % offentliga underskott respekteras, genom att tillämpa en ökning på 15 miljarder euro i arméns utrustningskrediter, skulle gynnas av en mycket betydande industriell attraktionskraft, vilket sannolikt leder till ytterligare investeringar från utlandet, samt inhemska investeringar kopplade till ökat förtroende hos företagsledare och investerare, och mer flexibla kreditvillkor kopplade till gynnsamma ekonomiska villkor. Alla dessa faktorer skulle bidra till att skapa, inom några år, stark inducerad tillväxt, ett resultat av investeringar i BITD, men inte relaterat till försvarssektorn, generera jobb och ytterligare intäkter.

Det är dags, i Frankrike, att ändra vår syn på investeringar i försvarsindustrin och att göra BITD till en ekonomisk och social tillgång för landet, samtidigt som de tillgodoser de franska och europeiska arméernas behov. Allt som saknas idag är den politiska viljan att göra det...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna