Franska marinen experimenterar med dubbelbesättning på 2 FREMM-fregatter

I nästan tjugo år, efter försäljningen av 7 A69 Avisos till Turkiet som inte ersattes, sedan den oavbrutna minskningen av formatet av ytstridsflottan, har den franska marinen tvingats öka det operativa trycket på besättningarna på sina fregatter, i för att möta de behov den möter. Det var därför vanligt att se fregatter, särskilt FLF av Lafayette-klassen, utföra mer än 180, och ibland till och med 200, dagar till sjöss per år. Detta överdrivna tryck hade anmärkningsvärda konsekvenser på utbildningen av besättningar, såväl som på personalens moral, som ofta stod inför betydande spänningar när det gäller familjelivet.

Idag har den franska marinen bara 15 så kallade "1st rank"-fregatter, inklusive 6 FREMM, 2 FDA Horizon, 1 luftvärnsfregatt, 1 ASM-fregatt och 5 lätta Stealthy-fregatter, som hastigt omklassificerats till just denna kategori. har egenskaperna (frånvaro av ekolod, svag luftvärnsförmåga etc.) jämfört med 18 för 3 år sedan, efter att två ASW-fregatter och en luftvärnsfregatt drogs tillbaka, som anlände vid åldersgränsen.

Denna minskning i storlek, förknippad med minskningen av besättningarnas storlek, en FREMM som endast bär en besättning på 130 man jämfört med 250 för Type 70 antiubåtsfregatter som de ersätter, gör det möjligt för den franska marinen att överväga att omvandla en del av sina flottan mot dubbelbesättningsledning, efter exemplet med vad som har utövats i decennier för Royal Navys ubåtar. Konkret, en fregatt som har en operativ tillgänglighet som är mycket högre än besättningens, kommer varje fartyg att utrustas med 2 besättningar som var och en bemannar byggnaden i en rotation på 4 månader. En experimentfas genomförs för närvarande på fregaterna Aquitaine i Brest och Languedoc i Toulon.

FLF Marine Nationale Defense News | Ytflotta | Frankrike
Light Stealth-fregatter omklassificerades till 1:a skiktfregatter för att uppfylla målen för 15 skiktfregatter i LBDSN 2013 utan att ha kapaciteten. Endast 3 av dem kommer att moderniseras för att få ekolod, och kommer närmare denna klassificering.

Genom att gå tillväga på detta sätt uppskattar den franska marinen att den kommer att kunna hålla sina FREMM-fregatter till sjöss 180 dagar per år, jämfört med 110 idag, medan besättningarna bara kommer att göra 90. Således kommer den att dra nytta av en likvärdig flotta i drift av 10 FREMM jämfört med 6 idag, och detta utan att ens behöva utöka personalstyrkan, samt bättre utbildad personal mindre utsatt för spänningar. Det är svårt att inte bara se fördelar med detta beslut, som också har framförts av vissa sedan FREMM togs i bruk.

Denna åtgärd, om den är mycket effektiv i tider av fred eller måttliga spänningar, riskerar dock att visa sig vara ett allvarligt handikapp så snart betydande spänningar uppstår. I själva verket kommer marinen inte att ha kapacitet att öka sina resurser i händelse av en kris, vilket ändå är ett av dess prioriterade uppdrag. Sålunda, under Falklandskriget, mobiliserade Royal Navy 43 av sina 53 stridsfartyg, eller 80 % av sin teoretiska flotta, och 22 av de 24 fartygen i hjälpflottan, eller 90 % av den teoretiska styrkan. Idag, på grund av den drastiska minskningen av dess format till endast 21 stridsfartyg (18 fregatter och jagare, 2 hangarfartyg, 1 TCD), har den bara kunnat placera ut en fregatt och en jagare i Persiska viken under tankfartygskrisen, dvs 10 % av dess teoretiska flotta. Dess europeiska allierade kunde inte heller övervinna detta operativa underskott, också utsatta för samma problem.

HMS Hermes Defense News | Ytflotta | Frankrike
Under Falklandskampanjen 1982 mobiliserade Royal Navy mer än 80 % av de femtio stridsfartygen i tjänst. Förlorade 5, eller nästan 15 %: jagarna Sheffield och Coventry, och fregaterna Antelope och Ardent och LST Sir Galahad, samt hjälpfartyget Atlantic Conveyor.

I själva verket kan konceptet med dubbelbesättning framstå som tillfredsställande i fredstid, och i synnerhet för att upprätthålla besättningens prestation på högsta nivå, till exempel vid periodiskt underhåll. Å andra sidan kan den inte tjäna som underlag för att utforma ett operativt format. Även när de 6 FREMM:erna är dubbelbesatta kommer den franska marinen fortfarande att sakna minst 3 förstklassiga fregatter och 1 lätta fregatter eller korvetter (liksom 12 ubåtar, etc.) för att uppnå det nödvändiga formatet för att hantera riskerna det står inför, och skyddsbehoven för utomeuropeiska territorier och de franska kusterna.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna