Är återkomsten av 50-talets försvarsdoktriner på gång?

I en video publicerad av platsen Defensenews.com, den amerikanske biträdande försvarsministern med ansvar för FoU, Michael Griffin, ifrågasätter hangarfartygets användbarhet i framtida konflikter, inför ibruktagandet av exakta hypersoniska ballistiska missiler, i synnerhet den kinesiska DF26. Han väger också upp priset på ett kärnvapenhangarfartyg av Ford-klass mot priset på 2000 2000 medeldistanshypersoniska missiler med konventionella stridsspetsar, ungefär lika, medan Kinas president Xi Jinping enligt honom kommer att känna sig mycket mer hotad av dessa 2 missiler än genom utplaceringen av ett amerikanskt hangarfartyg. Dessa påståenden täcker två avgörande frågor, som det är intressant att studera metodiskt.

Först och främst är valet av referensen till den hypersoniska missilen med konventionell stridsspets inte trivialt. Till skillnad från traditionella ballistiska missiler ersätter nya missiler som den kinesiska DF26 eller den ryska Kinzhal kärnstridsspetsens destruktiva kraft med kraftigt ökad precision. Faktum är att missilens taktiska kapacitet förblir densamma, eftersom den kan eliminera en byggnad som ett hangarfartyg, utan att behöva passera den nukleära tröskeln, och därför utan att utsätta sig för ett strategiskt svar. Och genom att inneha sådana missiler mot en motståndare som för närvarande saknar dem, säkerställer Moskva och Peking har det strategiska initiativet i sina operationssalar. Vi förstår därför varför USA använder så mycket energi att skaffa den, Som att skydda dig själv, Så snart som möjligt. Observera också att frågor om den förmodade precisionen hos DF26 verkar inte längre vara ett problem nu, även om de fortfarande var aktuella för mindre än ett år sedan.

DF26 missilförsvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | FÖRENTA STATERNA
Kinas DF26 medeldistans ballistiska system skulle kunna träffa ett hangarfartyg till sjöss

För det andra noterar vi att den doktrin som Michael Griffin föreslog påminner om den som var aktuell i början av 50-talet, och som byggde på övervikten av ballistiska vapen på alla teatrar. Vid den tiden hävdade många Pentagon-tjänstemän att framtida krig endast skulle involvera ballistiska missiler, strategiska bombplan, luftvärnsmissiler och interceptorer, och utvecklade amerikanska försvarsverktyg i enlighet därmed. Det var av dessa skäl som USA befann sig med en föråldrad hangarfartygsflotta, mycket sårbara jaktbombplan och inget stridsvagnsprogram jämförbart med den ryska T55 eller T64 i början av Vietnamkriget. I själva verket var den amerikanska flottan tvungen att omedelbart modernisera skrov på hangarfartyg med anor från slutet av andra världskriget såsom Midway, det amerikanska flygvapnet tvingades köpa F4-ombordade stridsflygplan och flygplan. A7-attacker utvecklade av den amerikanska flottan för att ersätta dess århundrade serieflygplan, inklusive F104 starfighter och F105 Thunderchief, totalt ineffektivt mot de nordvietnamesiska Mig 17/19/21 jaktplanen, och att den amerikanska armén var tvungen att utveckla M60-stridsvagnen på mindre än ett år.

Under täckmantel av budgetskiljedomar jämför Michael Griffin faktiskt två vapensystem som inte har samma syfte eller samma tidsram. Medeldistansmissiler är avskräckande vapen och första anfall, avsedda att eliminera motståndarens infrastruktur under de första timmarna av konflikten. Det är engångsvapen där hangarfartyget däremot framför allt är ett långsiktigt stödvapen, liksom flygvapnet, kapabelt att utföra uppdrag under hela konflikten.

USS Midway Defense Analysis | Hypersoniska vapen och missiler | FÖRENTA STATERNA
Hangarfartyget USS Midway var försett med ett vinklat däck och ytterligare katapulter för att möta behoven av modern flygkrigföring i Vietnam.

Visst, under flera decennier har hangarfartyget också använts som ett första-anfallsvapen, med en kapacitet att gå in först allmänt belyst, och denna kapacitet äventyras idag, oavsett om det är luftvärnsförsvarssystem. - moderna flygvapen, likaså som genom den ökade effektiviteten som finns i ballistiska missiler med konventionella laddningar. Men detta utesluter inte det faktum att hangarfartyget förblir det valda vapnet för att utnyttja den taktiska fördelen när de första attackerna väl har genomförts, precis som stridsvagnen fortfarande är nödvändig för att skapa pausen på marken, och stridshelikoptrarna och Close stödflygplan är fortfarande väsentliga för brandstöd till markstyrkorna. Det är inte hangarfartyget eller stridsvagnen som ska elimineras till förmån för nya system, det är användningen av det som idag måste utvecklas för att möta utmaningarna och miljön där de verkar.

För att vara övertygad om detta räcker det att observera konstruktionen av den kinesiska sjömakten, som samtidigt inkluderar kryssare av typen 055, som snart kommer att utrustas med järnvägsvapen, avsedda att eliminera motståndarens initiala försvar, och hangarfartyg, som använder tunga mångsidiga ändamål. stridsflygplan, för att säkerställa långdistansförsvar av luft och fartyg mot fartyg, och stöd till avmonterade styrkor.

Liaoning hangarfartyg med J15 och en Z8 på däck försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | FÖRENTA STATERNA
Kina berövar sig inte den multidomänkraft och mångsidighet som hangarfartyg tillhandahåller. Det kommer att ha 6 hangarfartyg, inklusive 4 CATOBAR och förmodligen 2 kärnkraftsdrivna, år 2030.

Kanske är det inte nödvändigt att ha 12 nukleära hangarfartyg idag för den amerikanska flottan, och kanske är det verkligen bättre att "offra" ett av dessa hangarfartyg till förmån för ett betydande utbud av första-anfallsmissiler. Men hangarfartyget kommer att förbli, utan minsta tvivel, mittpunkten i det marina systemet för världens stora flottor, de som kan upprätthålla åtgärder på lång sikt.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna