Polen vill beställa 5 C-130H från amerikanska Lockheed

De polska myndigheterna har skickat en formell begäran ang förvärvet av 5 C-130H transportflygplan till de amerikanska myndigheterna, följt av en andra angående förvärvet av 60 bärraketer och 185 Javelin pansarvärnsmissiler. Dessutom har Warszawa för avsikt att utöka sin C-130-flotta med 5 flygplan inom 5 år, för att ha 10 C-130H under andra delen av det kommande decenniet. Flygtransporter är den svaga komponenten i det polska flygvapnet, med endast 5 C-130E köpta begagnade från det amerikanska flygvapnet och 16 C-296 från Airbus med mer begränsad kapacitet. Dessutom kan C-130H konverteras till en tankerversion, en förmåga som det polska flygvapnet inte har idag.

Om det finns europeiska pansarvärnsmissillösningar, som MBDA:s MMP, är det svårt att göra en negativ bedömning av Polens C-130-order, eftersom det helt enkelt inte finns något motsvarande erbjudande i Europa. Airbus C-295 är mycket lättare, medan A400M, även om den är mycket effektivare, också är 4 gånger dyrare. Vi kan också undra över orsakerna som ledde till att européerna lämnade USA med monopol på medelstora transportplan, som de gjorde på tunga helikoptrar. Med nästan 150 C-130 i tjänst med europeiska styrkor idag, och 2500 2015 flygplan levererade (XNUMX), var marknaden uppenbarligen fler än där, och Lockheed begärde inte lika mycket för att förbli världens ledande försvarsföretag.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna