BAe presenterar en ny version av sin "Caesar-Like" Archer

Presenterad i slutet av 90-talet som ett alternativ till Nexters Caesar självgående pistol, hade BAes Archer självgående pistol inte den önskade framgången. Ursprungligen valdes ut av Norge, som skulle förvärva 24 exemplar, kontraktet avbröts snabbt när den norska militären kunde testa systemet, som de ansåg var för tungt och saknade rörlighet. I slutändan kommer den enda kunden för detta system att förbli Sverige, som även levererade Volvochassit till pistolen.

Med anledning av DSEI 2019 Show, som hålls nära London, BAe presenterar sin nya Archer-modell, mycket inspirerad verkar det av argumenten som har gjort Caesars framgång de senaste åren, i synnerhet "Hit and Fade"-kapaciteten, som tillåter en snabb aktivering följt av en lika snabb eld, och en avgång som inträffade före motbatterield eller en ripost kan ingripa. Denna taktik implementerades till stor del av Task Force Wagram, de franska styrkorna som engagerade sig i Irak mot Islamiska staten. De franska Caesars har vid flera tillfällen genomfört artilleriräder, penetrerat flera kilometer eller till och med tiotals kilometer in i fiendens territorium för att skjuta mot ett specifikt mål och sedan försvinna innan motståndaren kan reagera. .

Franska CAESAR självgående pistol i Iraks försvarsnyheter | Artilleri | Konstruktion av pansarfordon
Nexters CAESAR imponerade med sin rörlighet, räckvidd och precision under sin utplacering i Irak inom Task Force Wagram

Den nya Archern är sammansatt av en 155 mm, 52-kaliber, självlastande 21-rund kanon, som kan monteras på flera 8×8-lastbilsmodeller. Den har en ballistisk kalkylator och når en räckvidd på 40 km med konventionella granater och 60 km med Excalibur-skalet. Det presenteras som det mest avancerade artillerisystemet monterat på hjul (detta är inte för att förolämpa amerikanska och tyska vänner), en titel som fortfarande till stor del återstår att demonstrera, jämfört med Caesar och den tunga Caesar, som väl intar denna position för en decennium, och som, till skillnad från Archer, upprepade gånger har bevisat sig i strid.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna