Ryska Su35 fångades enligt uppgift israeliska flygplan i Syrias himmel

Hittills har de israeliska flygvapnen haft stor manöverfrihet över den syriska himlen. Faktum är att om det syriska luftvärnsförsvaret har förstärkts med S300-missilbatterier, utöver de S200, S125 och Pantsir som redan finns, gjorde det israeliska flygvapnets behärskning av frågor om elektronisk krigföring det möjligt att utföra uppdrag utan alltför stora risker . Men situationen verkar ha förändrats radikalt.

Selon sajten defenseworld.net som citerar den ryska sajten Avia.pro, de ryska flygvapnen som var närvarande i Syrien vid flygbasen Khmeimim, sände, natten till den 10 september, ett Su35-jaktplan för att avlyssna israeliska flygplan på väg mot Syrien. Förutsägbart vände den senare tillbaka när flankern dök upp; Israel var verkligen inte benäget att engagera sig mot ryska styrkor. Denna avlyssning kommer dagen efter flygattacken, som tillskrivs Israel, mot en syrisk militärpost som inrymmer Hamas-styrkor och som lämnade 18 döda. Det verkar som om nattliga intrång av israeliska flygplan över Syrien har upphört, åtminstone för tillfället. Observera att genom att bara skicka ett enda flygplan, och inte ett par som är brukligt, har de ryska styrkorna på ett inducerat sätt indikerat sin önskan att undvika konfrontation.

Genom att göra det signalerade Moskva till Jerusalem vilka gränser man var beredd att tolerera. Det verkar faktiskt uppenbart att det finns ett icke-aggressionsavtal mellan israeliska och ryska styrkor i Syrien, för att förhindra varje olycklig konfrontation. Men med en ökning av IAF-attacker i Syrien under de senaste veckorna, som svar på raketattacker mot israeliska bosättningar på Västbanken, hoppas Ryssland sannolikt kunna stoppa upptrappningen av förbindelserna mellan Israel och Hamas, med stöd av Iran. Det är också troligt att Ryssland samtidigt varnade de syriska och iranska myndigheterna för all onödig provokation mot Israel. Uppenbarligen verkar detta fungera eftersom spänningarna verkar ha frusit i regionen i två dagar.

Uppskjutning av en Kalibr kryssningsmissil från en korvett från en rysk marinkorvett Defense News | Stridsflygplan | Syrienkonflikten
Israeliskt territorium ligger inom räckhåll för de Kalibr-missiler som utrustar ryska fartyg i Medelhavet, Svarta havet och Kaspiska havet.

Även om de israeliska styrkorna är bland de mest effektiva och bäst utbildade, skulle utsikterna att behöva konfrontera Ryssland innebära en mycket betydande riskökning. De ryska styrkorna som är närvarande i Syrien har faktiskt 2 S400-batterier och 2 S300PMU-batterier, som stöds av det traditionella ryska luftvärnssystemet som består av Buk-, Tor- och Pantsir S2-systemen, vilket representerar ett helt annat hot än försvaret. flygvapen.

Dessutom rymmer flygbasen Khmeimim i allmänhet 6 Su35 och lika många Su30, flygplan som presterar bra i avlyssnings- och luftförsvarsuppdrag. Dessutom kryssar flera ryska ubåtar och fartyg, utrustade med Kalibr-missiler, i Medelhavet, Svarta havet och Kaspiska havet, inom räckhåll för israeliskt territorium. Slutligen har Ryssland nästan hundra Tu160 och Tu22M3 strategiska bombplan, som kan utföra långväga räder från baser på Krim, mot mål belägna i Israel. Därför, i händelse av engagemang, skulle israeliskt territorium finna sig starkt hotat, långt bortom hoten från Hamas raketer. Denna punkt, liksom USA:s eventuella ingripande som vedergällning, har verkligen inte undgått såväl de israeliska myndigheterna som de ryska myndigheterna.

I nuläget har både israeliska och ryska myndigheter valt att inte kommentera åtagandet. Paradoxalt nog framstår denna tystnad som uppmuntrande, eftersom den visar att ingen av parterna vill utnyttja händelsen för att öka spänningarna.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna