Är FCAS i stormen?

Medan Italien tillkännagav att de gick med i det brittiska Tempest nya generationens stridsflygplansprogram för några dagar sedan, sade VD:n för Dassault Aviation, Eric Trappier, uttryckte sin oro angående förhalandet och de skillnader som har uppstått mellan Paris och Berlin angående FCAS-programmet, varnar man för överdrivet uppskjutande av undertecknandet av kontraktet som etablerar utvecklingen av demonstratorn, planerad att flyga 2026. Och det fransk-tyska programmet ansluter sig till Madrid, som visade så mycket förtroende för inte så länge sedan, och som inte tvekade att offentligt nedvärdera Tempest-programmet, befinner sig nu i en obekväm, för att inte säga oroande, situation.

Faktum är att tyska prevariationer, sedan de presenterades på detta sätt, är baserade på flera strategiska och dimensionella aspekter av programmet, såsom industriell delning, metoden för att finansiera programmet, dess parlamentariska kontroll, exportpolitik och till och med vissa tekniska axlar. Det räcker med att säga att FCAS-programmet, förutom den förstudie som finansierades i början av året, inte har kommit en tum framåt, vissa strategiska aspekter, såsom systemets kärnkrafts- eller marinkapacitet, har inte ens gjort föremål för en fast överenskommelse mellan Paris och Berlin. Dessa skillnader förvärras av de som är kopplade till den nya generationens fransk-tyska stridsvagnsprogram MGCS, där den tyska gruppen Rheinmetall leder en politisk och medieoffensiv i förbundsdagen för att försöka få majoritetskontroll över programmet, till nackdel för strikt paritet till följd av Nexter-Krauss Maffei Wegman-föreningen i KNDS-gruppen.

Dessa skillnader, som alla i stort sett är förutsägbara eftersom de är identiska med dem som spårade ur så många samarbetsprogram i Europa, förstärks ytterligare av en ömsesidig misstro mellan de två BITD:erna, varvid fransmännen bedömde att tyskarna fokuserade på de kommersiella och finansiella aspekterna till nackdel. operativa prestationer, tyskarna tror att fransmännen försöker monopolisera hela programmet och lämnar Tyskland bara rollen som bankir. När det gäller Stormen, som sammankomsten av Sverige, då Italien, bara ger trovärdighet, framstår det mer och mer som ett trovärdigt alternativ för Berlin, och i synnerhet för förbundsdagen, om Paris inte skulle ta hänsyn till dess krav.

Modell av FCAS News Defense | Tyskland | Stridsflygplan
FCAS under presentationen av modellen på Paris Air Show 2019

Tempest utgör dock inte på något sätt ett alternativ till FCAS, eftersom det tar dess paradigm, och strukturen, det godtyckliga ömsesidiga beroendet mellan MGCS och Eurodrone minus. Liksom den senare kommer den att representera den enda utvecklingen av stridsanordningar för sina deltagare mellan 2020 och 2050, och kommer därför att generera samma problem med industriell delning, såväl som export och budgetkontroll, där varje land vill bevara sin egen BITD. Dessutom är två av medlemmarna i programmet utrustade med F35, vilket kan skapa en obalans i de mål och uppdrag som tilldelats Tempest, jämfört med ett land som endast är utrustat med Typhoon, liksom Tyskland eller Spanien, när Tornado och F18 togs ur drift. Omvänt skulle detta tillåta Frankrike att fullt ut utnyttja sin egen BITD, utan föreställningar om komplex industriell delning, men skulle begränsa volymen av enheter som ska byggas, och skulle lägga utvecklings- och tillverkningskostnaderna helt och hållet på franska offentliga finanser, ett begrepp som vi vet är inte relevant, men som ändå förs fram flitigt.

Hindren kring FCAS- och TEMPEST-programmen är tyvärr desamma som när programmen startade, och kommer att förbli så tills de grundläggande frågorna har behandlats med mod och framförhållning, nämligen oförenligheten mellan antalet europeiska aktörer och den mängd arbete som krävs att designa ett nytt stridsflygplan. Faktum är att uppdelningen i två program är helt enkelt viktig idag för att bevara den know-how som replikeras mellan länder, som samlar 4 integratörer, 3 motortillverkare, 8 utvecklare av system ombord och 5 tillverkare av vapensystem... å andra sidan, genom att utveckla två identiska flygplan, nämligen sjätte generationens dubbelmotoriga flygplan av 25/30 tons klass, kannibaliserar de två programmen varandra, vilket minskar adresserbara inhemska volymer och exportpotential, vilket ökar priserna. Och som redan har sagts kommer inget av programmen att kunna göra anspråk på titeln europeiskt program, eftersom deras pris kommer att göra dem utom räckhåll för mer än hälften av fackets medlemmar...

Konstnärens intryck av det turkiska 5:e generationens TFX flygplansprogram Defense News | Tyskland | Stridsflygplan
Utformningen av ett kompletterande utbud av enheter utgör det enda positiva alternativet till de två europeiska programmen. Om inte européerna gör det kommer andra att göra det, som Turkiet.

Vi kan aldrig upprepa det nog, det enda alternativet idag, för att ta sig ur toppen av denna storm, är baserat på omvandlingen av FCAS- och Tempest-programmen till ett program med program, att designa och tillverka inte en enhet med två olika namn. men 3 olika flygplan, nämligen ett lätt enmotorigt stridsflygplan, ett medelombordat stridsflygplan och ett tungt stridsflygplan, samt stridsdrönare, under en period av 35 år, med förstärkt teknologisk plattsättning. Detta tillvägagångssätt skulle inte bara göra det möjligt att integrera de 6 stora europeiska flygtekniska BITD:erna utan påtvingat tekniskt återvändsgränd, utan skulle tillhandahålla en rad kompletterande flygplan som möjliggör omfattande positionering på exportmarknaderna, optimering av flygplanspriser och därför flygvapenformat. Europeiska och allierade organisationer , allt i rekursiv planering under 35 år, för att utveckla kunnandet och det europeiska samarbetet på lång sikt i en positiv dynamik.

Framför allt skulle ett sådant tillvägagångssätt inte kosta de offentliga finanserna mer, i den meningen att vi bara tar hänsyn till de summor som investerats av staterna, än summan av investeringarna som gjorts av alla partner i FCAS- och Tempest-programmen.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna