Den amerikanska armén har utvecklat en plastrustning som är 14 gånger starkare än stål, inspirerad av pärlostron

Under ledning av Army Research Office har forskare vid University of Buffalo, i delstaten New York, utvecklat en ny plastpolymer med egenskaper som resistans och värmeledningsförmåga, vilket gör det till ett material som är mycket lämpligt för rustning. personlig och extra rustning av fordon och flygplan.

Polyeten med ultrahög molekylvikt, eller UHMWPE, är i själva verket 14 gånger starkare än stål, samtidigt som det också är 8 gånger lättare och har mycket hög värmeledningsförmåga, vilket gör att energin från en stöt kan spridas. Dessutom, till skillnad från stål eller keramik som används i nuvarande pansar, kan UHMWPE enkelt formas och därför anta komplexa former. Den kan till och med vävas, som Kevlar, för att skapa tyger som är mycket motståndskraftiga, lätta och flexibla.

440px Nacre mikroskopisk struktur Försvarsnyheter | USA | Infanteri
Strukturen av pärlemor, som påminner om pansar i medeltida skala, inspirerade forskare vid RENEW Institute

För dess utveckling studerade forskare från avdelningen för maskin- och flygteknik vid RENEW Institute i Buffalo hur pärlostron fortsatte med att skapa pärlor och tillverka pärlemor, som är ett resultat av en samling kalciummolekyler i form av elementära tegelstenar, för att utgöra en material med sina egna egenskaper, mycket hårt på ytan, men tillräckligt flexibelt i djupet för att absorbera stöten från en projektil. Forskargruppen har dock inte för avsikt att stanna där, eftersom de nu arbetar med integrationen av kiseldioxidnano-partiklar, för att utöka deras motståndskraft och fysiska egenskaper.

Detta material skulle göra det möjligt att designa personlig rustning som är lättare, mer motståndskraftig och bekvämare för militären. Skyddet av personal har faktiskt blivit en av de viktigaste angelägenheterna för väpnade styrkor runt om i världen, långt bortom västerländska arméer. Således utrustar Ratnik-2 skyddsrustningen idag majoriteten av de ryska arméernas första rangenheter, och till och med Folkets befrielsearmé, som tidigare inte var känd för sin hänsyn till sina soldaters liv, investerar nu i ballistiskt skydd för att utrusta sina huvudkrafter. Men samtidigt som skottsäkra västar och ballistiskt skydd effektivt skyddar soldater mot småkalibriga projektiler, och i viss mån mot splitter, är de också tunga, samtidigt som soldater bär på allt mer utrustning och ammunition. Faktum är att ett nytt material som är lättare och mer motståndskraftigt än stål, skulle göra det möjligt att eliminera flera kilogram på soldaternas axlar, presenterar många attraktioner för militären. Interceptor ballistiska skydd, standard för den amerikanska armén, väger bara nästan 1 kg.

Ratnik Russian Future Soldat uniformer stridsutrustning Rysslands försvarsindustri militär teknologi 008 Försvarsnyheter | USA | Infanteri
Ryska styrkor har hittills tagit emot mer än 90.000 2 Ratnik- och Ratnik-XNUMX-uppsättningar, inklusive ballistiskt skydd och kommunikationsutrustning.

Forskning om metamaterial spelar idag en avgörande roll vid utformningen av nya vapensystem. Om man ska stärka överlevnadsförmågan för personal och utrustning, som i detta fall, till absorbera de termiska spänningarna från en hypersonisk missil utan att blockera radarvågorna hos sökaren, eller till absorbera radarvågor på flygplan och stridsfartyg, dessa Meta-material är idag de väsentliga byggstenarna för de förväntade framstegen i morgondagens vapensystem.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna